Ankara Savaşı Makete Dönüştü

Ankara Savaşı Makete Dönüştü

Çubuk´ta yaşayan ve ‘Köylü Ressam´ olarak tanınan Halil Basri Uluğ (55) tarafından yapılan Ankara Savaşı´nın üç boyutlu maketi tamamlanarak, Çubuk Şehir Müzesi´nde ziyarete açıldı.

Ankara Savaşı´nın 3 boyutlu maketini gece gündüz çalışarak bir yılda tamamlayan Uluğ, eserini Çubuk Şehir Müzesi´nin giriş katında sergilemeye başladı. Girişlerin ücretsiz olduğu müzede, ses ve ışık efektleri de eklenen maket, haftanın 6 günü ziyaret edilebilecek. Savaşla ilgili çok fazla bilgi ve belgenin olmaması nedeniyle çalışmanın kendisini çok yorduğunu ancak eserin ortaya çıkmasıyla aldığı beğenilerin bu yorgunluğa değdiğini ifade eden Uluğ, maketi tamamlamanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.
Uluğ, şunları kaydetti:

4 Bin saat Çalıştı

"1402 yılında ilçemizde yaşanan Ankara Savaşı´nın maketini 12 metrekarelik bir alanda yapmayı başardım. Bu gördüğünüz 1/25000 ölçekli savaş meydanının replikasını (birebir aynısını) yapmak için bir yılda 4 bin saatten fazla mesai harcayarak çeşitli boylarda 10 binin üzerinde maket hazırladım. Çalışmamda savaş alanının geçtiği yerleri bizzat gidip günlerce dağlarında, tepelerinde gezerek savaşın senaryosunu yeniden yaşamaya çalıştım ve düşündüğüm kurguyu makete dönüştürmeyi başardım. Hangi dağda hangi toprak çeşidi ve bitki örtüsü varsa onları getirerek bu alanda kullandım. Bu da çok hoş bir görüntüye sebep oldu. Bu çalışma bizi bayağı bir yordu ama sonunda çok güzel bir çalışma ortaya çıktı."

Yeni proje yolda

10 yıldır hayalini kurduğu eserin ortaya çıkmasında kendisine destek olan herkese teşekkür eden Uluğ, bundan sonraki hedefinin Çubuk´un kültürel yaşantısını maketleştirmek olduğunu söyledi. Çubuk Belediyesi Başkan Yardımcısı Zeki Metin de 1402 Ankara Savaşı´nın maketinin ziyaretçilerini beklediğini belirterek, üç boyutlu maketin başta tarihçiler olmak üzere eğitim camiası tarafından büyük beğeni topladığını kaydetti. Maketin müzeye değer katacağını vurgulayan Metin, "Çubuk´ta yapılan Ankara Savaşı hem ilçemiz açısından hem de Türk dünyası açısından çok büyük bir önem taşıyor" diye konuştu.



Ankara

29.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:30
  • ÖĞLE 12:58
  • İKİNDİ 16:30
  • AKŞAM 19:16
  • YATSI 20:36
  • Cuma 17.9 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 8.3 ° Güneşli
  • Pazar 23 ° / 10.3 ° Güneşli