Ankara’da 8 Mart

Ankara’da 8 Mart

Ankara’da binlerce kadının kadın katliamlarına karşı öfkesi sokağa çıktı. 8 Mart mitingine, Özgecan’ın katledilmesinin ardından sokağa yansıyan kadın isyanı damgasını vurdu. Her kortejde katledilen kadınların fotoğrafları taşınırken, kadınlar taleplerini

Ankara’da 8 Mart mitingi, binlerce kadının katılımıyla gerçekleşti. Kurtuluş Parkı’nda bir araya gelen kadınlar sonu görünmeyen bir kortejle Ziya Gökalp Caddesi’ne kadar yürüdü. Kitleselliğiyle dikkat çeken mitingde, kadın cinayetlerine ve kadın düşmanlığına öfke damgasını vurdu. Özellikle Özgecan’ın katledilmesinin ardından sokağa yansıyan kadınların öfkesi 8 Mart mitinginde de görünür oldu. Her kortejde katledilen kadınların fotoğrafları taşınırken, Rojava devrimine hayatını veren kadın gerillalar da unutulmadı.

Mitinge feministlerin ve LGBTİ’lerin kitlesel katılımı renk katarken, KESK’li, TMMOB’li ve DİSK’li kadınların kortejlerinde kadınların çalışma hayatında güvencesizleştirilmesine, ucuz emek gücü olarak görülmesine karşı tepki dikkat çekti. “Eşitiz biz varız” sloganıyla mitinge katılan Halkevci Kadınlar da kitleselliği ve renkliliği ile dikkat çekti. Mitinge pek çok üniversiteden kadın da katıldı. Kürt kadınlar da mitinge Paris’te katledilen, Rojava’da cihatçı katillere karşı savaşan kadınların fotoğraflarıyla katıldı. Özgecan için yapılan eylemde polis saldırısına direnen üniversiteli kadınlar da Cebeci Kampüsü’nden başlattıkları yürüyüşle mitinge katıldı.

Yürüyüşün ardından Ziya Gökalp Caddesi’ne gelen kadınlar buraya kürsü kurdu. Kürsü kurulurken Feministler, Kızılay Meydanı’na doğru isyan koşusu gerçekleştirdi. Feministlerin önüne kurulan barikata karşı, tecavüzcü, kadın düşmanı polisten hesap soracaklarını söyleyerek miting alanına geri döndü.

Kurulan kürsüde basın açıklaması Türkçe ve Kürtçe okundu. “Jin jiyan azadi” sloganıyla sonlanan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Savaş ve beraberinde getirdiği tüm şiddet biçimleri ilk önce biz kadınları hedef alıyor. Katliamlar, tecavüzler, pazarlarda satılan, erkeklerin eline geçmemek için kendilerini uçurumdan atan kadınlar… Ancak, yine kadınların muhteşem direnişi bize umut oluyor. Kadın düşmanlığının en uç bayraktarı IŞİD, Kobane’de YPJ’nin eşi görülmemiş öz savunması karşısında geriledi, Kobane’den def edildi. Bu savaş coğrafyasında barış biz kadınların en büyük ihtiyacı. O yüzden bizler bu topraklarda ve yeryüzünde barış oluncaya kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.

Artık susun! Kadınlar konuşuyor. Buradan ilan ediyoruz:

Kadın düşmanı politikalarınızı da politikacılarınızı da tanımıyoruz! İnadına aile değil kadın diyoruz!

Adalet ya da eşdeğerlik değil; her yerde eşitlik istiyoruz! Sizden istemiyoruz, kendimiz alacağız!

Savaş değil, adil, eşit bir barış, özgür bir ülke istiyoruz! Sizden istemiyoruz, kendimiz alacağız!

İnsanca ücret, güvenceli iş istiyoruz! Sizden istemiyoruz, kendimiz alacağız!

Bir tek kadının ya da LGBTİ’nin cinsiyet kimliğinden, cinsel yöneliminden ya da engelinden dolayı şiddet görmediği, öldürülmediği, aşağılanmadığı, hakarete uğramadığı, pazarda satılmadığı, tecavüz edilmediği günler bizimle/kadın dayanışmasından aldığımız güçle gelecek!

Basın açıklamasının ardından sahneye Zülfü Kadın Yaşam Korosu çıktı ve kadın şarkıları söyledi. Kadınların büyük beğenisini toplayan koronun ardından miting şarkılar ve halaylarla sonlandırıldı.(Sendikaorg)



Anahtar Kelimeler: Ankara’da 8 Mart

Ankara

23.04.2024

  • İMSAK 04:19
  • GÜNEŞ 05:52
  • ÖĞLE 12:52
  • İKİNDİ 16:38
  • AKŞAM 19:42
  • YATSI 21:08
  • Salı 23.1 ° / 9.1 ° false
  • Çarşamba 26.6 ° / 13.5 ° false
  • Perşembe 26.4 ° / 14.5 ° Güneşli