Borç halka rant Kalyoncu´ya kaldı!

Borç halka rant Kalyoncu´ya kaldı!

İzmir-Manisa arasındaki Sabuncubeli Tüneli inşaatını üstlenen Koçoğlu firması iflas edince, iflas eden firmanın 35 milyonluk dış finansman kredisi Karayolları Genel Müdürlüğü´ne kaldı. Tünelin yapımına Tayyip Erdoğan´a yakınlığıyla tanınan Kalyon İnşaat d

AKP´nin 2011 seçimleri öncesinde İzmir´e vaat ettiği 35 projeden biri olan Sabuncubeli Tüneli, inşaatı üstlenen Koçoğlu firması batınca yarım kaldı. İflas eden firmanın 35 milyon liraya yakın dış finansman kredisi borcunun Karayolları Genel Müdürlüğü´ne kaldığı, borcun Hazine´den ödeneceği öğrenildi. İnşaata Tayyip Erdoğan´a ve AKP´ye yakınlığıyla bilinen Kalyon İnşaat devam edecek. 

Ne Olmuştu?
“İzmir-Manisa arasını 15 dakikaya indirecek proje” olarak tanıtılan ve AKP´nin 2011 seçim vaatleri arasında “çılgın proje” olarak yer alan Sabuncubeli Tüneli inşaatında yeni bir evreye girildi. 9 Eylül 2011´de temeli atılan ve Koçoğlu firmasının üstlendiği Sabuncubeli Tüneli, firmanın iflası nedeniyle 4 Kasım 2014´te yarım kalmıştı. Çukurova Havaalanı inşaatını da yap-işlet-devret modeliyle üstlenen ve mali sıkıntıya düşünce “iflas erteleme” isteyen Koçoğlu İnşaat, Sabuncubeli Tüneli´nden de bir süre önce çekilmişti. Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Başkanlığı´nı da yürüten Şükrü Koçoğlu´na ait Koçoğlu İnşaat, 17 hava ambulansı ile Sağlık Bakanlığı´nın bu alandaki en büyük tedarikçisi olmuştu. Grup şirketleri Koçoğlu Havacılık ve Skyline Ulaşım AŞ, ABD Başkanı Barack Obama´nın Türkiye´ye yaptığı ziyarette helikopterine hangarlama hizmeti de vermişti.  TÜSİAD üyesi olan grubun kurucusu Şükrü Koçoğlu birçok kez Vergi Onur Ödülü ile ödüllendirilmişti. 

Kalyon Devam Edecek!
Koçoğlu´nun yarım bıraktığı Sabuncubeli Tüneli inşaatı, AKP´ye ve Tayyip Erdoğan´a yakınlığıyla tanınan Kalyon İnşaat tarafından sürdürülecek. Yarım kalan tünelin tamamlanması için yaklaşık 150 milyon lira daha harcanacak. İzmir-Manisa arasını 15 dakikaya indirecek proje kapsamında 4 bin 80 ve 4 bin 74 metrelik iki tünelin açılması ve toplamda 6,5 kilometre bağlantı yolu yapılması öngörülen yatırım yeniden başlıyor. Projenin 2017´nin ilk üç ayı içinde tamamlanması öngörülüyor. 

Zararın Faturası Kamuya Kalacak
Öte yandan yeniden ihaleye çıkılan projeyle ilgili oluşan zarar da kamuya kaldı. Anlaşmalar gereği, Koçoğlu Şirketler Grubu´nun kullandığı dış finansman kredisini Karayolları Genel Müdürlüğü üstlenmek zorunda kalırken, 35 milyon lira civarındaki ödeme Hazine kasasından, yani halkın ödediği vergilerden karşılanacak! 

Parayı Kalyon Kazanacak!
İflas eden Koçoğlu firmasının zararı kamu kaynaklarından ödenirken, parayı ise yarım kalan Sabuncubeli Tüneli inşaatını sürdürecek olan Kalyon İnşaat kazanacak. Kalyon İnşaat, AKP hükümetleri döneminde yapılan pek çok projenin ihalesini de alan firma. Erdoğan´a yakınlığıyla bilinen ve Beykoz Ormanı´na da üniversite yapacak olan Kalyon İnşaat, İzmir-Manisa arasında yarım kalan Sabuncubeli Tüneli´ni tamamlamaya hazırlanıyor. Grup ayrıca, KKTC içme suyu projesinden İstanbul Finanskent projesine kadar geniş bir alanda kazandığı ihalelerle dikkat çekiyor. Kalyon Grup, Ekim ayında gerçekleşen İstanbul Mecidiyeköy- Mahmutbey Metro ihalesini de 849 milyon TL´lik teklifi ile kazanan konsorsiyum içinde yer aldı. Son olarak Sabah ve ATV´yi alarak bir kez daha dikkatleri üzerine çeken Kalyon Grup, AKP döneminde yükselişe geçen şirketler sıralamasında üst sıralarda yer alıyor. Kalyon İnşaat, 3. havaalanı inşaatını üstlenen firmalardan biri olarak da tanınıyor.   

 



Ankara

26.04.2024

  • İMSAK 04:14
  • GÜNEŞ 05:48
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:45
  • YATSI 21:12
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı