Boyraz: Hiç Kimseyi Arkamızda Bırakmayacağız

Boyraz: Hiç Kimseyi Arkamızda Bırakmayacağız

Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyraz 3 Aralık Dünya Engelliler Günü´ne dair yayınladığı basın açıklamasında dünyada ve Türkiye´de engelli hakları ile ilgili bilgi verdi.

Boyraz´ın açıklaması aşağıdaki gibidir:

Dünya´da tahminen 1 milyardan fazla, ülkemizde ise yine tahminen 9 milyon dolayında engelli yaşamaktadır. Engelliler sosyal ve siyasi katılımda olduğu kadar ulaşım, istihdam ve eğitim alanlarında da toplumun diğer kesimleriyle eşit koşullara sahip değildir.

Toplumsal yaşama katılma hakkının temeli ise istikrarlı demokrasilere, etkin vatandaşlığa ve vatandaşlık bilincine, toplumdaki eşitsizliklerin azaltılmasına dayanmaktadır.

Birleşmiş Milletler, 1992 yılında aldığı bir kararla, 3 Aralık tarihini, Dünya Engelliler Günü ilan etmiştir.

Böylece iki hedefe erişmek amaçlanmıştır: Birincisi herkes için erişilebilir ve kapsayıcı bir toplumun yararlarına dikkat çekmek. İkinci olarak da engelliliğe ilişkin konularda toplumda farkındalık yaratmak.

1992 yılından bu yana engellilere ve haklarına yönelik olumlu bazı gelişmeler yaşanmıştır. Yine Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilen ve ülkemizin de onayladığı “Engellilerin Hakları Sözleşmesi” bu alanda atılan en önemli adımlardan birisi olmuştur.

Ülkemizdeki mevzuat kısmen bu sözleşme hükümleri çerçevesinde yenilenmiştir. Yaşanan bu gelişmeler, bizleri sevindirmektedir. İçinde bulunduğumuz koşullar düşünüldüğünde ihtiyaçlarımız bakımından henüz istediğimiz düzeye ulaşamadığımız da bir gerçekliktir.

Birleşmiş Milletler, 2015 Dünya Engelliler Günü için 3 temel başlığı öne çıkarmaktadır. Bunlar:

1) Kentleri herkes için kapsayıcı ve erişilebilir yapılması,

2) Engellilere ilişkin veri ve istatistiklerin iyileştirilmesi,

3) Toplumda görünmez durumdaki engellilerin koşullarının iyileştirilmesi.

Dünyadaki nüfusun yüzde 50´sine yakınının, Türkiye´de nüfusun yüzde 78´inden fazlasının şehirlerde yaşadığı, ileride daha da artacağı düşünülürse bu gündem maddeleri daha iyi anlaşılmaktadır.

Ülkemizde İstanbul´dan başlayarak sınırlı da olsa bazı şehirlerimizde başlayan iyileştirme çalışmaları önemli ve diğer şehir yönetimleri bakımından da örnek oluşturmalıdır.

Bizler atılan her olumlu adıma sarılmalı ve onların daha da geliştirilmesi için birlikte çaba sarf etmeliyiz, Engellilere ve ailelerine verilen maaşlar, asgari ücretin artırılmasıyla kısmen artacaktır. Bu en azından geçim koşullarımızı düzeltmemiz açısından olumludur. Bununla birlikte eksiktir. Çünkü mevcut sistem engelliyi ve ona bakmak zorunda ailesini asgari yaşam koşullarının altında bir gelirle yetinmek durumunda bırakmaktadır.-

Gelir testi sistemi bazı yönlerden düzelmeler sağlamakla birlikte, kimi yanlış uygulamalar engellilerin mağdur olmasına, ödeyemeyecekleri sosyal güvenlik primi borçlarıyla karşılamasına yol açabilmektedir.

Sıkıntı çektiğimiz bir diğer konu ise, Sağlık Uygulama Tebliği ile sağlık hizmetlerinden yararlanma koşullarımızın sürekli değiştirilmesidir. Bu konuda, bir istikrar sağlanamamakta, bu da sağlık hizmeti alan engellileri zor durumda bırakabilmektedir.

Elbette ülkemizdeki gerilimli ortam ve Suriye´deki gelişmeler, bizleri kaygılandırmaktadır. Savaşların, can kayıplarıyla beraber engelli nüfus da artışı anlamına geldiğini biliyoruz. Bu nedenle, ülkemizde ve dünyada barış egemen olmasını umut ediyoruz.

Bizler hep söylediğimiz bir gerçekliği bir kez daha, hayat buluncaya kadar tekrarlamaya devam edeceğiz; İnsanca, onurlu ve barış içinde bir yaşam” istiyoruz.

Birleşmiş Milletlerin 3 Aralık nedeniyle yaptığı çağrıyla açıklamamızı sonlandırıyoruz: Engellilerle birlikte ve ardımızda kimseyi bırakmadan dünyayı daha güzel günlere taşıyabiliriz.



Ankara

18.04.2024

  • İMSAK 04:28
  • GÜNEŞ 05:59
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:37
  • YATSI 21:01
  • Perşembe 23.8 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cuma 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 21.1 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu