Büyükşehirin işi zor

Büyükşehirin işi zor

Büyükşehir Belediyelerinin yetki ve sınırlarını belirleyen yasayla birlikte Ankara Büyükşehir Belediyesi?nin görev ve sorumluluk alanları da il sınırlarını kapsayacak şekilde değişerek, 3 kat arttı. Artık, Büyükşehir Belediyesi?nin imkan ve hizmetlerinden

 -ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN  TARİHÇESİ-

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek yürürlüğe giren yeni “Büyükşehir Belediyeleri Yasası” ile Büyükşehir Belediyesi’nin yetki alanı, il sınırlarının tümünü kapsadı. Yeni yasa ile birlikte Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisine, Ankara’nın diğer ilçeleri, Evren, Şereflikoçhisar, Haymana, Güdül, Nallıhan, Beypazarı, Polatlı, Çamlıdere ve Kızılcahamam ilçeleri de katılarak ilçe sayısı 25’e yükselirken, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin mücavir alan sınırı da tam 3 kat artarak 2 milyon 600 bin hektara yükselmiş oldu.

Yasayla, Ankara`daki bucaklar ve bucak teşkilatları da kaldırılacak. Böylece 40 bucak teşkilatı ortadan kalkacak. Yeni bağlanan ilçelerdeki köyler ise daha önce bağlanan ilçelerdeki köyler gibi mahalle statüsüne kavuştu.

 

BAŞKAN GÖKÇEK: “KAŞIKLA ALDIĞIMIZI, KEPÇEYLE MİSLİ,

MİSLİ VERECEĞİZ”

Yeni Yasa ile Büyükşehir Belediye sınırlarının, Ankara il sınırları olacağını ifade eden Başkan Melih Gökçek, Ankara’nın en ücra yerlerinden Şereflikoçhisar`ın Aksaray sınırındaki Çalören, Üzengilik; Nallıhan`ın Bolu sınırındaki Nebioğlu ve Ericek, Beypazarı`nın Gerede sınırındaki Şahinler, Çankırı’nın Çerkeş sınırındaki Kasımlar köylerinde yaşayan her vatandaşın Büyükşehir Belediyesi’nin imkanlarından faydalanacağını vurguladı.

Başkan Gökçek, şunları söyledi:

Yıllar içinde artarak büyüyen hizmet alanlarımız artık il sınırlarımız dahilinde olacak. 843 bin hektar olan Büyükşehir Belediyesi hizmet alanı, 2 milyon 600 bin hektara çıktı.

Bundan böyle  Başkent’in doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine kadar ilçe ve mahallelerine Büyükşehir Belediyesi tarafından en iyi hizmet verilecek. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 16 ilçemizde gerçekleştirdiğimiz alt ve üst yapıdan, yeşil alanlarına, imarından ulaşımına, sosyal ve kültürel faaliyetlerinden, panayır ve festivallerine,  yollarından alt üst geçitlerine, içme suyundan arıtma tesislerine, gıda ve temizlik yardımlarından, eğitime desteğe kadar tüm bu proje, çalışma ve yardımların tamamı yeni ilçelerimizde de vatandaşlara ulaştırılacak. Kısacası Başkent’in merkezinde ne varsa buralarda da aynısını gerçekleştireceğiz. Yeni ilçelerden dolayı bize yapılacak katkıyı kat kat bu ilçelerimize hizmet olarak döndüreceğiz. Yani bize kaşıkla gelecekten, biz kepçeyle hem de misli, misli vereceğiz.” 

 

-BELEDİYE MECLİS ÜYE SAYISI 103’TEN 136’YA ÇIKACAK -

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde tüm Ankaralıların da temsil edileceği bilgisini veren Başkan Gökçek, “Yapılan değişikliğin ardından belediye meclis üyesi sayısı 103’ten, 136’ya çıkacak. Böylece en ücra yerdeki vatandaşımızın da sorun ve talepleri, temsilcileri tarafından meclis gündemine taşınarak, çözüme kavuşturulacak” diye konuştu.

 Daha önce il özel idareleri tarafından yerine getirilen 70’i aşkın hizmetin Büyükşehir belediyeleri tarafından yerine getirileceği bilgisini de veren Başkan Gökçek,  üç kat daha büyüyen hizmet alanının mevcut yasaya göre iki yıl içinde 1/25 bin ölçekli nazım planının ve çevre düzeni planının yapılacağını vurguladı. 

 

“BÜYÜKŞEHİR’DEN TÜM ANKARA’YA EŞİT HİZMET” 

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, büyükşehirler arasında en geniş alanda hizmet veren belediye olduğunu hatırlatan Başkan Gökçek, şunları söyledi:

Bundan önce de yetki alanımız da olmamasına karşın Beypazarı, Kızılcahamam, Haymana ve Güdül başta olmak üzere Ankara’nın birçok ilçe, belde ve köyüne Büyükşehir belediyesi olarak Asfalt, çevre düzeni, yol, park ve altyapı gibi çok sayıda hizmet götürdük. Yolu olmayan yerlerin yollarını yaptık, cadde ve sokaklarına asfalt döktük, içme suyu ihtiyacı için kuyular açtık, paket arıtma tesisleri inşa ettik, araç parklarını yeniledik, ihtiyaç sahibi ailelere gıda, öğrencilere kırtasiye ve giysi yardımlarında bulunduk. Yani resmi olarak sorumlu olmasak bile ihtiyaç duyulan her zaman fiili olarak bu bölgelerimizin yanında yer aldık. Artık yasayla bu ilçe ve köylerimiz bize bağlandığı için hizmetlerimizden kat  ve kat daha çok yararlanacaklar.“

 

 “TÜM ANKARA’NIN 1/25 BİNLİK PLANI İKİ YIL İÇİNDE YAPILACAK”

Büyükşehir Belediyesi Yasası kapsamında iki yıl içinde 1/25 bin ölçekli nazım planının ve çevre düzeni planının yapılmasının zorunlu olduğunu ifade eden Başkan Gökçek,

 “2004 yılındaki yasa ile belediye sınırlarına dahil olan alanda 2 yıl içinde ‘2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planı’ yapmıştık. Bu plan;  doğal, çevresel, tarihi ve kültürel mirasını koruyup geliştiren, kentsel yaşamın her alanında yüksek kaliteyi kentli yurttaşlara hakça sunan, bilim, kültür, hizmet merkezi dünya kenti, Başkent Ankara vizyonuna uygun bir planlamaydı. Şimdiki planlama da benzer bir planlama olacak. Bu konuda oldukça tecrübeli olan arkadaşlarımız tarafından 2 yıl içinde yeni bir bütüncül Nazım İmar Planı daha yapacağız” dedi.

 

-YENİ YASAYLA BELDELERİN DURUMU-

Yeni Yasa ile birlikte,  Oltan (Ayaş); Afşar (Bala); Çağabey, Sorgun, Yeşilöz (Güdül); Balçıkhisar, Bumsuz, Çalış, Yenice, Yurtbeyli (Haymana); Çeltikçi (Kızılcahamam); Çayırhan, Sarıyar (Nallıhan); Karaşar, Kırbaşı, Uruş (Beypazarı); Çalören, Devekovan, Gülhüyük, Kacarlı (Şereflikoçhisar) beldeleri mahalle statüsüne kavuşacak.

 



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

18.05.2024

  • İMSAK 03:39
  • GÜNEŞ 05:24
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:44
  • AKŞAM 20:06
  • YATSI 21:44
  • Cumartesi 25.7 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Pazar 23.9 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 24.6 ° / 9 ° Güneşli