CHP Seçim Beyannamesini Açıklandı

CHP Seçim  Beyannamesini   Açıklandı

CHP´nin seçim beyannamesi, Ankara ATO Kongre Merkezi´nde “Önce Türkiye” başlıklı toplantıda açıklandı. Çoşkulu kalabalığa hitap eden Kılıçdaroğlu, partisinin seçim beyannamesini madde madde açıkladı. Beyannamede; memurdan,işçiye,çiftçiden, gençlere kada

Ekonomi ve Kürt sorununun başlıkları genişletilen beyannamede "ilk 100 gün" ve "ilk 1 yıl" hedefleri anlatılıyor. Kürt sorunu "Yurtta barış dünyada barış" başlığı altında yer alıyor.  CHP´nin yeni bildirgesinde Suriyeli mültecilere de geniş ayrılıyor.

EKONOMİ VAATLERİ

CHP; maaşlı-sigortalı askerlik, tüm öğretmenlere öğle yemeği, askerlik dönüşü iş bulamayanlara 6 ay işsizlik sigortası, memurlara 13 yıllık AK Parti dönemini kapsayan sicil affı vadediyor. 

Yeni bildirgede, 1.500 asgari ücret, emekliye iki ikramiye de var. Yeni bildirgede, çiftçiye mazot vaadi 1.5 TL´den 1.8 TL´ye çıkarıldı. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sencer Ayata CHP´nin ekonomik vaatleri konusunda yaptığı açıklamada ayrıca şunları söyledi:

"EKONOMİK VAATLERİMİZ CİDDİ MALİ DİSİPLİNLE BELİRLENİYOR"

"Benim en sevdiğim sözlerden biri "süreklilik içinde değişim"dir. Süreklilik boyutunu ihmal ederseniz seçmen nezdinde de ikna edici olamazsınız. Bir siyasi parti bir bildirgeden bir bildirgeye vaatlerini koruyorsa o partinin ikna edici gücünü artırır. Geçen sefer temel vaatlerimiz vardı. Onun içerisinde Türkiye´de henüz hayata geçirilmemiş o kadar temel vaat var ki biz haliyle bunları koruduk. Örnek vereyim; emeklilik konusunu bütün emekliler duydu. Ama asgari ücretliler bizim asgari ücret vaadimizi duymadı. O yüzden bu seçimde asgari ücret vaadimizi daha ön plana çıkaracağız. 

"ORMAN KÖYLÜSÜNE SİGORTALI İŞÇİ STATÜSÜ"

Geçen sefer bir önemli toplum kesimini, nüfusu milyonlara varan önemli bir toplum kesimini yeterince temsil ettirmedik diyebilirim, o da orman köylüsü. Bu sefer bildirgenin en kuvvetli yönlerinden birisi orman köylüsü. Vahidi fiyat uygulamasına son verilecek, orman köylüsü sigortalı işçi statüsünde çalıştırılacak, böylelikle emeklilik hakkı kazanacak. Burada iki boyut var. Birisi kazanılan ücret diğer sosyal güvence ile ilgili. Yer yer 2,5 milyonu hatta kapsamlı bir şekilde 7 milyonu bulan orman köylüleri var. Bu orman köylülerinin sigortaları yok. Bu bizim için çok önemli bir konu. Vahidi ücret 1950´lerde kararlaştırılmış bir uygulama. Tek taraflı olarak kamu diyor ki sen bu ücrete çalışacaksın. Karşı tarafın söz söyleme hakkı yok. Vahidi fiyat uygulamasını bu yüzden gündeme getirdik. Kalkarsa, dolayısıyla orman köylüleri de kendi kaderleri üzerinde daha fazla söz sahibi olabilecekler.

"SOSYAL ADALETE ÖNEM VERDİK"

Son seçimde sosyal adaletçi söylemlere çok önem verdik. Ana prensibimiz toplumun her kesimine seslenmekti. Örneğin çiftçiye mazot fiyatından bahsederken 10 milyon çiftçiye sesleniyorsunuz, asgari ücreti artıracağım derken 8 milyon asgari ücretliye sesleniyorsunuz, emekli maaşları konusunda vaatlerinizi açıklarken 11 milyon emekliye sesleniyorsunuz. Ekonomik vaatlerimizi iktisatçı arkadaşlar en ince ayrıntısına kadar hesaplıyorlar. Açıklanan vaatlerimiz ciddi mali disiplinle belirleniyor.

Bizim bütün vaatlerimi GSYİH´nin yüzde 3´ünü aşmayacak şekilde hesaplanıyor. Yüzde 3´ünü dahi yurttaşlarınızın hayatını biraz daha iyileştirmek için harcayamayacaksanız sosyal bir parti olamazsınız.

İnsan olarak Suriyelilerin dramını anlamakla işe başlamak gerek. Öncelik Suriye´deki istikrara ve barışa yer verilmeli dedik. Yurtiçinde de bizim halkımızın rahatsız olduğu noktaları dikkate aldık. Örneğin haksız rejabetten esnafımız şikayetçi. Suriyeli vergi vermeden çalışıyor ben vergi veriyorum diyor. Bunları dikkate aldık.

En önemli yeniliklerden biri Suriyeli çocukların eğitimi seçim beyannamesinde. Suriyeli çocukların ileride Türkiye´de kalması durumunda ya da kalma sürelerinin uzaması durumunda bir tehdit olmaması için eğitimleri çok önemli."



Ankara

26.04.2024

  • İMSAK 04:14
  • GÜNEŞ 05:48
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:45
  • YATSI 21:12
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı