Dışarıdan kanser ilacı aldıran hastaneye ceza

Dışarıdan kanser ilacı aldıran hastaneye ceza

Bakanlık kararıyla kanser ilaçlarını hastaneler verecek. Dışarıdan ilaç temin eden hastaneye ceza kesileceği iddia edildi. Eczacılar Birliği, bu durumun hastaneleri stok yapmaya iteceğini ve ilaçların bozulma ihtimalinin olacağını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı daha önce yayımladığı genelgeyle, 1 Temmuz´dan itibaren kanserilaçlarının hastaneler tarafından verileceğini açıkladı. Bakanlık bununla da yetinmedi. Dışarıdan ilaçtemin ettiren hastaneye ceza kesmek için kolları sıvadı.

Fatma EREN- BUGÜN GAZETESİ

Ancak bu uygulamanın hayata geçmesi halinde binlerce ilacın çöpe gideceği ileri sürüldü. Tür­ki­ye Ka­mu Has­ta­ne­le­ri Ku­ru­mu ta­ra­fın­dan Nisan ayında an­ti­ne­op­las­tik ilaç­la­rın temi­ni ile il­gi­li yayımlanan genelgede, kemoterapide kullanılan ilaçların 1 Temmuz´dan itibaren hastaneler tarafından hastaya sunulacağı kaydedildi.

HASTANE BÜTÇESİNDEN KESİNTİ

Tür­k Ec­za­cı­ları Bir­li­ği (TEB) Ge­nel Sek­re­te­ri Ha­run Kı­zı­lay, ilacı hastaya dışarıdan temin ettiren hastaneye ceza verilmesiyle ilgili hazırlık yapıldığını aktardı. Kızılay, “Hastane kanser ilaçları yok der ve hasta dışarı çıkarılırsa hastaneye Sosyal Güvenlik Kurumu´nca (SGK) ceza kesilmesi planlanıyor. Yaniilaçların dışarıdan alınması halinde hastanenin bütçesinden kesinti yapmayı planladıklarına karşı duyumlar alıyoruz” dedi.

Bu durumun hastanelere fazla stok yaptıracağını ifade eden Kızılay, “SGK bu uygulama ile hastaların ilaca ulaşmasını artırmayı ve hastane dışına çıkmadanilaçlarını bulabilmelerini sağlamayı hedeflese de bu uygulamanın tüm kamu hastanelerince aynı standartla yapılamayacağı
aşikardır” diye konuştu.

BOZULMA RİSKİ TAŞIYOR

Harun Kızılay, sağlıklı stok takip programları olmayan hastanelerin zarara uğrayacağını kaydederek şunları söyledi: “Bu ilaçların çoğu soğuk zincir ilaçtır. Uygun saklanma koşulları olmazsa bozulur. Birçok hastane ceza almamak için fazla stok yapacak. Bu da riskler getirecek.” Konunun Danıştay´da olduğunu hatırlatan Kızılay, Sağlık Bakanlığı ile SGK´yı son kez resmi bir yazıyla uyaracaklarını kaydetti.

DAHA UCUZA SATIYORLAR

Tüm Ec­za­cı İş­ve­ren­ler Sen­di­ka­sı (TE­İS) Baş­ka­nı Nur­ten Say­dan, has­ta­ne­deilaç bu­lun­dur­ma­nın risk ta­şı­dı­ğı­na de­ği­ndi. Say­dan, “Son zamanlarda kanserilaçlarını çalarak daha ucuza satmaya çalışıyorlar. Bu iş hastanelerle olmaz” dedi. Uygulamadan bir an önce dönülmesi gerektiğini belirtti.

BUGÜN DUYURDU

BUGÜN olayı ‘Milyonluk ilaç transferi´ başlığıyla duyurmuştu. Haberimiz üzerine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, şu açıklamayı yapmıştı: “Bir kanser hastası tedavisini hastanede gördüğüne göre ilacını da hastaneden temin etmek işin pratiği açısından doğru olanıdır.”



Ankara

19.04.2024

  • İMSAK 04:27
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:38
  • YATSI 21:03
  • Cuma 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 21.1 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.1 ° / 3.8 ° Güneşli