DÜNYANIN EN SAĞLIKLI ÜLKELERİNDE; TÜRKİYE 51.SIRADA

DÜNYANIN EN SAĞLIKLI ÜLKELERİNDE; TÜRKİYE 51.SIRADA

Bloomberg´in En Sağlıklı Ülkeler Endeksi´ne göre hazırladığı listede, dünyanın en sağlıklı ülkesi İspanya oldu. Türkiye ise 169 ülke arasında 51. sırada yer aldı.

En Sağlıklı Ülkeler Endeksi´nde ortalama yaşam beklentisi, çevresel faktörler, sigara kullanımı ve obeziteyle mücadele gibi farklı kriterler gözetildi. 169 ülkeyi kapsayan listede, İspanya en sağlıklı ülke olarak belirlendi.

Avrupa Ülkeleri Ağırlıkta

2019 Endeksi´nde ilk 10´da ağırlıklı olarak Avrupa ülkeleri yer aldı. Asya´nın en sağlıklı ülkesi olarak Japonya´nın yanı sıra Avustralya ve İsrail de ilk 10´a girdi.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, İspanya, doğumda en yüksek yaşam beklentisine sahip Avrupa Birliği ülkesi.

BBC Türkçe´nin haberine göre İspanya´da ortalama yaşam beklentisinin 2040´a kadar 86 yıla çıkması bekleniyor. Bu durumda İspanya bu alanda dünya lideri olacak. İspanya´yı Japonya, Singapur ve İsviçre´nin izleyeceği tahmin ediliyor. İspanya´da çocuk, kadın ve yaşlılara yönelik önleyici sağlık hizmetleri sayesinde son 10 yıl içinde kalp-damar hastalıkları ve kanserden ölümlerde azalma görüldü.

İspanya Neden Daha Sağlıklı?

Araştırmacılar, İspanya ve listede ikinci sırada yer alan İtalya´daki beslenme alışkanlıklarının bu ülkelerin sağlık seviyelerini açıklayabilecek önemli bir gösterge olabileceğine dikkat çekiyor.

Navarra Üniversitesi Tıp Fakültesi´nin araştırmasına göre sızma zeytinyağı ve fındık-fıstıkla desteklenen Akdeniz diyetinde, az yağın tercih edildiği beslenme tarzına göre daha az kalp rahatsızlığı görülüyor.

Küba ABD´yi Geçti

Kuzey Amerika´da, 16´ncı sırada yer alan Kanada, ABD ve Meksiya´yı geride bıraktı. Listede Küba, 35´inci sıradaki ABD´nin beş basamak önünde yer alıyor. ABD´de ortalama yaşam beklentisinin görece düşük olması aşırı dozda uyuşturucu kullanımı ve artan intiharlara bağlanıyor.

Asya´da Güney Kore yedi basamak birden yükselirken 1.4 milyar nüfuslu Çin 52´nciliğe yükseldi. Çin´deki ortalama yaşam beklentisinin 2040´da ABD´yi geçmesi bekleniyor. Listenin alt sıralarında ise Afrika ülkeleri var. Son 30´daki ülkelerin 27´si Sahra Altı Afrika´sında. Diğer üç ülke Haiti, Afganistan ve Yemen.

 



Ankara

18.04.2024

  • İMSAK 04:28
  • GÜNEŞ 05:59
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:37
  • YATSI 21:01
  • Perşembe 23.8 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cuma 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 21.1 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu