Gazze’de ateşkes sağlandı!

Gazze’de ateşkes sağlandı!

İsrail’in Gazze üzerine sürdürdüğü saldırıları sona erdirecek ateşkes anlaşması gerçekleştirildi.

Ateşkesle ilgili resmi açıklamayı ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr yaptı.
 
Clinton, açıklama sırasında bunun bölgedeki istikrar için çok önemli bir karar olduğunu söyledi.
 
Amr ise süreçte Katar ve Türkiye’nin de önemli rol oynadığını vurgulayarak, "Bu çabalar ateşin kesilmesi, sükunetin yeniden sağlanması ve son günlerde yaşanan kan dökümüne bir son verilmesi yönünde bir uzlaşıyla sonuçlandı" dedi.
 
ABLUKA DEVAM
 
Mısırlı bir kaynak, ateşkes anlaşması kapsamında Hamas ve İslami Cihat liderlerine düzenlenen suikastların sona erdirilmesinin ve Filistinlilerin hareketlerinin kolaylaştırılmasının da yer aldığını belirtti.
 
Hamas’ın ateşkes için en önemli koşullarından biri İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukanın kaldırılmasıydı. İsrail kaynakları kısa bir süre önce yaptıkları açıklamada, ateşkesin sağlandığını ancak ablukanın kaldırılmadığını vurguladı.
 
’ATEŞKESE ŞANS VERMEYE HAZIRIZ’
 
Clinton ve Amr’ın basın toplantısının sürdüğü dakikalarda İsrail Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Başbakan Binyamin Netanyahu’nun, ABD Başkanı Barack Obama’ya "ateşkese bir şans vermeye hazır olduğunu söylediği" bildirildi.
 
Açıklamada, "Netanyahu kısa bir süre önce Başkan Barack Obama ile konuştu ve Mısır’ın ateşkes teklifine bir şans verme tavsiyesini kabuul edeceğini ve böylece dasha güçlü bir tepkiye ihtiyaç duyulmadan durumu istikrara ve sükunete ulaştırmak için bir fırsat yaratacağını söyledi" denildi.
 
Görüşmeyle ilgili Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise Obama’nın Netanyahu’yu ateşkesi kabul ettiği için tebrik ettiği ve ABD’nin İsrail’in güvenliğine verdiği desteği vurguladığı belirtildi.
 
Obama ayrıca ortak füze savunma programı için kaynak arama sözü de verdi.
 
OPERASYON SEKİZİNCİ GÜNÜNDE
 
İsrail’in Tel Aviv şehrinde bugün bir otobüse düzenlenen ve 20’den fazla kişinin yaralandığı bombalı saldırı nedeniyle bu gece Gazze’ye operasyonun yoğunlaşması bekleniyordu.
 
İsrail ile Gazze arasındaki çatışmalarda sekiz gün içinde 140’tan fazla Filistinli ve beş İsrailli hayatlarını kaybetti.


Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

18.05.2024

  • İMSAK 03:39
  • GÜNEŞ 05:24
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:44
  • AKŞAM 20:06
  • YATSI 21:44
  • Cumartesi 25.7 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Pazar 23.9 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 24.6 ° / 9 ° Güneşli