Gordion´un Düğümü - Sakarya Meydan Muharebesi" Belgeseli Polatlı Galası

Gordion´un Düğümü - Sakarya Meydan Muharebesi

Avrasya Gazete ve Televizyon Yayıncıları Derneği´nin İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı desteğiyle hazırladığı "Gordion´un Düğümü - Sakarya Meydan Muharebesi" belgeseli 2. Galası Ankara´nın Polatlı ilçesinde yapıldı.

Polatlı Belediyesi 13 Eylül Kültür Merkezi´nde gerçekleştirilen galaya Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Avrasya Gazete ve Televizyon Yayıncıları Derneği Genel Başkanı İsmail Kahraman, Avrasya Gazeteciler birliği denetleme kurulu başkanı Şaban Mergül, Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parklar Müdürü Ömer Aygül, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir, Anadolu Spor Gazetecileri Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, Ankara Giresun ve İlçeleri Derneği 2. Başkanı Şükran Gürak, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
‘´Gordion´un Düğümü - Sakarya Meydan Muharebesi"   Belgeseli gala gösterimi sonunda konuşan Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Şehrin iki önemli tarihi değerinin Sakarya Savaşı ve Gordion olduğunu, kurdukları Tarihi Alanlar Tanıtım Merkeziyle önemli tanıtım çalışmaları gerçekleştirdiklerini söyledi.
 Farklı coğrafyalarda farklı destanlar yazan bir ceddin afadı olarak kazandıkları son destan Sakarya Savaşını  milletçe daha görkemli törenlerle kutlayacaklarını  dile getiren  Başkan Yıldızkaya, şunları kaydetti:
 Bizim tarihimizde çok büyük destanlar var. Milletleri ayakta tutan da milli ruh ve heyecandır.  O büyük zaferler ve destanlar… Orta Asya bozkırlarından, Avrupa içlerine çok farklı coğrafyalarda destan yazmış bir milletiz.   Malazgirt Anadolu tarihi açısından çok büyük bir değer, Çanakkale çok büyük bir destan ama imkânlar ve imkânsızlıklar mukayese edildiğinde, az önce bahsettiklerim Sakarya ile mukayese edilemez.  Çanakkale destanında Osmanlı vardır, Hükümet vardır, müttefiklerimiz vardır.  Ona rağmen 7 düvele karşı zafer kazanmışızdır.  Ama Sakarya varken, bir lider vardır: Mustafa Kemal Atatürk. Yokluğa imkânsızlığa rağmen bu millet Duatepe´de ayağa kalkmıştır...
 Sakarya Zaferi, Türkiye açısından bir kırılma noktasıdır. Polatlı aşılsaydı, Polatlı geçilseydi. Belki bugün devletimiz olmayacaktı. Bu bile Sakarya Savaşının ne kadar önemli olduğunu gösteren örnektir.´´
 
Avrasya Gazete ve Televizyon Yayıncıları Derneği Genel Başkanı İsmail Kahraman ise 1071 Malazgirt Meydan Savaşıyla başlayan Türk ilerlemesinin 1683 yılına kadar devam ettiğini, bu tarihten sonra başlayan geri çekilmenin Sakarya Meydan Muharebesiyle son bulduğunu söyledi.
Anadolu´nun 3 bin yıllık tarihinin 28 dakikalık belgeselle gündeme getirildiğini dile getiren Kahraman,
‘´ 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi kutsal yürüyüşün başlangıcı idi Viyana´ya kadar gidilmiş, Rumeli toprakları, Adriyatik sahilleri  bir medeniyet coğrafyası içine alınmıştı. Ve 1683 geri dönüş... ve tarihin kara talihi; çekile çekile gelmişiz. Batı Anadolu gitmiş, buralara kadar gelmişiz.  Gordion´da düğümü çözerek Asya´da imparatorluk kurmak isteyenler buralara hakim olmak istemiş. Ve Sakarya Meydan muharebesi 22 gün 22 gece süren tarihi en uzun meydan muharebesine, burası Polatlı, Haymana, Ankara,  Anadolumuz sahne olmuş.  Mustafa Kemal Paşaya Gazilik ünvanı verilmiş, istiklal Marşımızın yazılmasına vesile olmuş. Ve tarihin dönüm noktası olmuş, Sakarya Meydan Muharebesi.
Polatlı´da Sakarya Meydan Muharebesinin gerçekleştiği Gordion´dan Sakarya Meydan Muharebesine 3 bin yıllık geçmişin yaşandığı büyük bir medeniyete harman olmuş bölge tarihin sıfır noktasıdır. Polatlılılar çok şanslılar tarihin sıfır noktasındalar, Kurtuluş Savaşının Önsözünün yazıldığı yerdeler.´´ dedi.
Belgeselin Polatlı gala gösterimi sonrasında eserin hazırlanmasına katkı verenlere plaket takdim edildi.
 
 
 


Ankara

19.04.2024

  • İMSAK 04:27
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:38
  • YATSI 21:03
  • Cuma 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 21.1 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.1 ° / 3.8 ° Güneşli