İÇ ANADOLU BELEDİYELER BİRLİĞİ İLE MUHTARLIK KURUMU BİR ARAYA GELEREK ÖNEMLİ KARARLARA İMZA ATTI

İÇ ANADOLU BELEDİYELER BİRLİĞİ İLE MUHTARLIK KURUMU BİR ARAYA GELEREK ÖNEMLİ KARARLARA İMZA ATTI

Türkiye Kadın Muhtarlar Derneği Başkanı Serpil Erenoğlu ile Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Selami Aykut, İç Anadolu Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Salim Çoruk’u ziyaret etti.

Türkiye Kadın Muhtarlar Derneği Başkanı Serpil Erenoğlu, Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Selami Aykut, Başkan Yardımcıları; Soner Eker, Zeki Dağ, Hasgül Bakır, İç Anadolu Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Salim Çoruk’u ziyaret etti.

Salim Çoruk, Türkiye Kadın Muhtarlar Derneği Başkanı ve Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu yetkilileri ile; yerel yönetimler ve muhtarlarla belediyeler arasındaki görev-yetki-sorumluluklar bağlamında karşılıklı fikir alışverişinde bulundukları görüşmenin, oldukça verimli geçtiğini söyledi.

Çoruk, muhtarlık kurumunun önemi hakkındaki görüşlerini; “Sizin bulunduğunuz makam bu topraklarda ne kadar değerli. 1833 yılında muhtarlık seçimi yapıldı. Muhtarlık kurumu bu kadar değerlidir. Bugün gerçekten çok önem veriliyor mu? Verilmiyor. Dünyadaki bütün yerel yönetimleri bilirim, 40 ülkeye gittim. Yerel yöneticilik ve yerelde yapılanları titizlikle inceledim ve bunu ülkemizde uygulamak için bütün çabaları yürekten sarf ediyorum.

Muhtarlık seçimi nasıl olmalı? Mesela Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Başkanı Selami Aykut muhtarım karşımda kaç oyla seçildi? 28 İl Belediye Başkanından daha çok oy aldı. Bu seçim sisteminde ne demek istediğim anlaşılıyor sanırım. Gerçekten üzücü… Demokrasinin mihenk taşı muhtardır. Sorunu, olumsuzluğu ilk tespit eden muhtardır. Milletvekilleri için birleşik oy pusulası nasıl varsa muhtarlık için de olmalı.” diyerek, paylaştı.

Muhtarlık Kanunu olmalı, Muhtarlık Evi Olmalı, Belediyelerden Muhtarlık Bütçesi ayrılmalı

Salim Çoruk, muhtarların yaşadığı sorunlar ve çözümüne dair önerilerini; “Muhtarlık Kanunu olmalı. belediye başkanı seçilir gider, bir belediye binası vardır, orada oturur, milletvekili seçilir gider TBMM'de odaları vardır, imkânları vardır, elbette olmalı. Niye bir muhtarlık evi yok? Çoğu muhtarlar kirada oturuyor. Mutlaka belediyelerden bir bütçe ayrılmalı hem de mutlaka! Mesela belediye başkanı bugün için karşılar ihtiyacını ama iradesini sınırlar. Neden? Belediye başkanını kızdırırsam personelini geri çeker diye düşünür.

Malum köy tüzel kişiliklerini kaldırdılar. Köy malları vardı, tüzel kişilere kayıtlı. Bunu neden ellerinden aldınız? Kanun çıktı adı mahalle oldu. O yapı aynen korunmalı. Orada insanlar çalışmalı, üretmeli, bunun yapılması lazım. Diyelim ki sizin mahalleden fakir bir ailenin çocuğu Ankara'da İzmir'de bir üniversiteyi kazandı. Ama aile bu çocuğun kaydını yaptırabilecek yol parası, otel parası bulamıyor. Kimin kapısını çalacak? Muhtarın kapısını. Siz ya cebinizden para vereceksiniz, ya da tanıdığınız birisinden rica edeceksiniz. Sizin niye bir bütçeniz yok?” şeklinde ifade ederek, sıkıntıların giderilmesi yolunda İç Anadolu Belediyeler Birliği olarak, her zaman iş birliğine hazır olduklarını belirtti ve saygıdeğer muhtarlara ziyaretlerinden dolayı teşekkürlerini iletti.

İç Anadolu Belediyeler Birliği ile Muhtarlık Kurumu bir araya gelerek önemli kararlara imza attık

Türkiye Kadın Muhtarlar Derneği Başkanı Serpil Erenoğlu ve Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu adına konuşan Genel Başkan Selami Aykut, ziyaretlerinin asıl sebeplerinden birisinin; yerel yönetimde görev yapan muhtarların belediyecilik noktasındaki hizmetleri, İç Anadolu Belediyeler Birliği’nin yerel belediyecilik noktasında yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgi alışverişi olduğunu belirtti.

Aykut, Federasyon olarak muhtarlık kurumuyla ilgili sorun ve sıkıntıları dile getirerek, İç Anadolu Belediyeler Birliği ile yerelde daha güçlü bir yapı olması noktasında önemli kararlara imza attıklarının altını çizdi.

Genel Sekreter Salim Çoruk Bey’e destekleri için teşekkürü bir borç bildiklerini söyleyen Selami Aykut, birlikte güzel hizmetler yapma inancında olduklarını ifade etti.

                                                                                                                                                                                      Haber: Betül SAYIN



Ankara

25.04.2024

  • İMSAK 04:16
  • GÜNEŞ 05:49
  • ÖĞLE 12:52
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:44
  • YATSI 21:11
  • Perşembe 26.4 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı