Kırsal Kalkınma Masaya Yatırıldı

Kırsal Kalkınma Masaya Yatırıldı

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı tarafından çiftçilerin ihtiyaçlarını analiz ederek yapılacak olan yatırımların ve verilecek olan desteklerin verimliliğini artırmak, kırsal kalkınma yol haritasını belirlemek amacıyla Kazan’da

 Büyükşehir Yasasıyla İl Özel İdarenin kapanması ve yetkilerinin Büyükşehir Belediyesine devredilmesinin ardından Kazan Belediyesi Spor ve Kamp Merkezi’nde ilk toplantı düzenlendi. Toplantıya Kaymakam Murat Duru, Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Özgür Güven Belediye Meclis Üyeleri, Kent Konseyi Tarım Komisyonu ve tüm mahalle muhtarları katıldı.

Toplantıya katılan çiftçiler tarım arazilerinin kapalı sistem sulama yöntemiyle sulanmasını ve bu sayede kendilerine tanınan yıllık 8 milyon metreküp su ile 3 bin dönüm yerine yaklaşık 20 Bin Dönüm arazinin sulanabileceğini ifade ettiler. Hayvancılık için bir bölgenin belirlenmesi ve o bölgenin gerekli alt yapı çalışmalarının yapılmasının yanı sıra damızlık ve besicilik için hayvan desteğinin verilmesi,  Köy içi imarlarının yapılması ve son olarak tarımsal ürünlerin satışı konusunda Ankara İstanbul Karayolu üzerinde satış reyonlarının kurulması konularında görüş birliğine varıldı.

Kazan Kaymakamı Murat Duru  “Özellikle kapalı sulama sistemi ilçemizin en önemli sorunu.  Kurtboğazı Barajı’ndan bizim sulama hakkımız var, Kazan ilçesi olarak oradan gelen suyun maalesef gerek borulardaki kaçaklardan, gerekse bilumum kaçaklardan dolayı suda israf oluyor. Vatandaşımızda çiftçimizde buradan mağdur oluyor. Bu mağduriyetin giderilmesi ile ilgili burada çok somut bir sonuç çıktı, bu kapalı sulama sisteminin yapımı ile ilgili çiftçilerimizin rahat bir şekilde üretim yapabilmeleriyle ilgili güzel bir sonuç çıktı. Bizlerde yerel yönetimler olarak bu sorunların çözümünün takipçisi olacağız” dedi.

KOOPERATİFLEŞME ÇABALARIMIZ DEVAM EDİYOR

Kazan’ın su ihtiyacının Kurtboğazı Barajı’ndan karşılandığını belirten Lokman Ertürk ise “Tarım arazilerinin kapalı sistem sulama yöntemi ile sulanan arazilerimiz yaklaşık 7-8 kat artacak. Bunu başarabildiğimiz takdirde istihdam ve üretimde gerek ilçe ekonomisine gerekse ülke ekonomisine hatırı sayılır katkılar sağlayacağız. Tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sağlayan üreticilerimizin kooperatifleşmeleri içinde çaba sarf ediyoruz” dedi.  

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Özgür Güven, “Burada toplanmamızın amacı sizleri dinleyip fikirlerinizi almak. Kazan için faydalı neler yapabiliriz bunları kararlaştırmak. Kazan ilçesi tarım ve hayvancılık konusunda gelişmiş bir yer. Özellikle arıcılıkta da aktif. Ayrıca kooperatifleşmeniz de çok önemli. Bu şekilde sorunlarımızın daha kolay çözülebilecek” dedi.  



Ankara

25.04.2024

  • İMSAK 04:16
  • GÜNEŞ 05:49
  • ÖĞLE 12:52
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:44
  • YATSI 21:11
  • Perşembe 26.4 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı