Koncuk`a `Kaşgarlı Mahmut Türklük Onur Ödülü` Verildi.

Koncuk`a `Kaşgarlı Mahmut Türklük Onur Ödülü` Verildi.

Bizim için zaten Bakü’de Bişkek’ te olmanın Ankara’da olmaktan bir farkı yoktur. Azerbaycan’da faaliyet gösteren Azerbaycan Türkiye Evi tarafından Genel Başkan İsmail KONCUK’a anlamlı bir ödül verildi. Genel Başkan İsmail KONCUK, Türk tarihine, Türk Mill

Ödül töreninin açılışında bir konuşma yapan Azerbaycan Türkiye Evi (ATEV) ve Azerbaycan Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Tenzile Rüstemhanlı, Türk Dünyasına uzun yıllar hizmet eden bilim adamlarına, Türk aydınlarına bundan sonra her yıl düzenlenen bir törenle “Kaşgarlı Mahmut Türklük Onur Ödülleri” verileceğini belirtti. Konuşmasında Bu yıl Türkiye’den; Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail KONCUK, tarihçi Prof Dr. Tufan GÜNDÜZ,  sanatçı ve yazar Ahmet ŞAFAK, Kazakistan’dan yazar ve düşünür Muhtar ŞAHANOV, Rusya Federasyonu Yakutistan Cumhuriyeti’nden araştırmacı yazar Lyudmila YEQOROVA’ nın  ödüle layık görüldüğünü söyleyen Tenzile RÜSTEMHANLI, ATEV tarafından ödüle layık görülen beş kişinin hem yaptıkları işlerle, hem de ortaya koydukları eserlerle sadece kendi ülkelerine değil tüm Türk Dünyasına hizmet ettiklerini belirtti.

Ödüle layık görülen kişilere ödülleri ATEV yöneticileri ve törende hazır bulunan Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekilleri tarafından takdim edildi.

Genel Başkan İsmail KONCUK da ödül töreninde bir konuşma yaptı.

Azadlık şehitlerimizi minnet ve saygıyla anıyoruz. Azadlık meydanında şehit olanları, Karabağ’da şehit düşenleri, Türklük davasını korumak adına bütün Türk coğrafyasında şehit olanları rahmetle anıyorum diyerek sözlerine başlayan Koncuk konuşmasında şunları kaydetti: “Onlar zillete katlanmadılar, ‘YA HAYAT YA ÖLÜM’ dediler. Bu ikisinin arası olmaz; arası teslimiyettir, şereften, namustan vazgeçmektir dediler. Milletin varlığı için canlarını kara toprağa verdiler” dedi.

Günümüzde Türkçe’nin edebiyat  dili olamayacağını iddia eden cahiller var maalesef.  Esasında bu cahiller Kaşgarlı Mahmut’un yüzyıllar önce yazdığı Divan-ı Lügati’t Türk’ün de bu cahillere atfen yazılmış olduğunu bilselerdi böyle cümleler kullanmazlardı.

Sayın Tenzile Rüstemhanlı ve Sabir Rüstemhanlı’ya ATEV’in yöneticilerine Kaşgarlı Mahmut ödüllerini geleneksel hale getirdikleri için teşekkürlerini sunarak konuşmasına devam eden Koncuk; “KAŞGARLI Mahmut’un adını yaşatmak son derece önemlidir. Günümüzde Türkçe’nin edebiyat dili olamayacağını iddia eden cahiller var maalesef.  Esasında bu cahiller Kaşgarlı Mahmut’un yüzyıllar önce yazdığı Divan-ı Lügati’t Türk’ün de bu cahillere atfen yazılmış olduğunu bilselerdi böyle cümleler kullanmazlardı. Divan-ı Lügati’t Türk’ün neden yazıldığını bilmeyen insanlar var. Maalesef ki bu insanların bir kısmı da yönetici vasfını taşımaktadırlar. Türkçe elbette edebi bir dildir. Bu edebi dille çok güzel eserler vermiş şairlerimiz vardır. İşte  Muhtar ŞAHANOV, Sabir RÜSTEMHANLI dünyaca ünlü şairlerimizdir.” dedi.

 



Ankara

29.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:30
  • ÖĞLE 12:58
  • İKİNDİ 16:30
  • AKŞAM 19:16
  • YATSI 20:36
  • Cuma 17.9 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 8.3 ° Güneşli
  • Pazar 23 ° / 10.3 ° Güneşli