Millet ittifakı, şirketleştirilen MKE için direniyor

Millet ittifakı, şirketleştirilen MKE için direniyor

CHP ve İYİ Parti Milletvekilleri Makine Kimya Endüstrisi’nin yapısının değiştirilerek anonim şirkete dönüştürülmesi karşısında dün Elmadağ’da, MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası önünde basın açıklaması yaptı.

CHP ve İYİ Partili Milletvekillerine, Millet İttifakı’nın diğer üye partisi Saadet Partisi ile birlikte Gelecek Partisi yetkilileri ve çok sayıda vatandaşlar eşlik etti.

Basın açıklamasında; CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal ile İYİ Parti Ankara milletvekilleri Şenol Sunat, İbrahim Halil Oral, Ayhan Altıntaş ve İYİ Parti Ankara İl Başkanı Yetkin Öztürk katıldı.

“MKE çalışanları zor günler geçiriyor”

MKE çalışanlarının da yaşanan belirsizlikler nedeniyle zor günler geçirdiğini söyleyen Öztürk, “Atatürk'ün kuruduğu öncü kuruluş, Makine Kimya, kendini yerli ve milli diye adlandıran ama yerli olan herşeyi yok edenler tarafından "A Ş" yapıldı, hemde işçilerine yasalara izana, vicdana aykırı sözleşmeler imzalatılmaya çalışılarak. Yazık bugün MKE için tepkimizi dile getirdik." dedi.

"İşçilere ‘kırk katır mı kırk satır mı’ uygulaması yapılıyor"

MKE’de çalışan işçilerin geleceğinin belirsiz olduğunu vurgulayan, İYİ Parti Ankara Milletvekili Şenol Sunat; MKE’nin özelleştirilmesinin altyapısının yavaş yavaş hazırlandığını ve İnsanlar yıldırılıp, uzaklaştırılıp; yeni yandaşlara, yeni saray kişilerine yer açmak, yapılmak istenilen budur. dedi.

Sunat, şunları söyledi: “Burada hem kamu işçilerine, hem memurlara, hem taşeron işçilere, sözleşmeli işçilere ‘kırk katır mı kırk satır mı’ uygulaması yapılıyor, şu anda. O kadar büyük belirsizlikler var ki… Diyorlar ki siz özel şirketin işçilerisiniz artık. Size özel ne yapacağız, sözleşme yapacağız. Herkesin sözleşmesi bir birinden farklı farklı. Hiçbir kimse aldığı maaşı söylemeyecek. Herkesi eşit ise eşit ücret diye bir şey söz konusu değil. Sendikalaşma da ortadan kalkacak. Yani insanlar yıldırılıp, uzaklaştırılıp; yeni yandaşlara, yeni saray kişilerine yer açmak, yapılmak istenilen bu. Şu anda 500’e yakın memur ve işçi çalışıyor. Hepsinin geleceği belirsiz. İşçilere diyorlar ki ‘Sizin öyle bir hakkınız da yok.’ Eğer bizim dediğimiz yere gitmezseniz iş feshi ortadan kalkacak. Memurlara da birkaç alternatif sunacaklar ama neresi olacağı belli değil. Korkunç bir belirsizlik var. İYİ Parti olarak Millet İttifakı’nın ortağı olarak. Biz takipçisiyiz. Biz bu Elmadağ’da olsun yani 500’e yakın kişinin çalıştığı veya bütün Makine Kimya Endüstrisi’nde çalışan 6 bin 500 insanın hakkının ve özlük haklarının korunacağını iktidarımızda korunacağını buradan ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

“MKE'nin Teftiş Kurulu Başkanlığı kapatıldı”

CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal ise, yurt güvenliğinin teminatı olan MKE'nin, yapı ve statüsünde değişiklik öngören kanun teklifinin, tüm itirazlarına rağmen TBMM'den geçerek yasalaştığını anımsattı.

Önal, şöyle konuştu: “Milli savunmada kullanılan mühimmatı üreten bir fabrikanın yapı ve statüsü değişiyorsa bunun yerinin Milli Savunma Komisyonu olduğunu söyledik. İnanır mısınız? Bizim muhalefet şerhi yazmamıza bile neredeyse izin verilmedi. Makine Kimya fabrikaları 10 günlük süreç içerisinde bir oldu bitti ile yapı ve statüsü değiştirildi. Bundan sonra makine kimya fabrikalarında kamu hukuku kuralları uygulanmayacak. Makine Kimya Teftiş Kurulu ne yaptı biliyor musunuz? 1988-2020 yıllarını kapsayan dönemde, sigorta fonlarından ve patlamaya sebebiyet verenlerden bu milletin 248 trilyon parasını tahsil etti ve devletin kasasına soktu. Önce Teftiş Kurulu’nu kaldırdılar. Teftiş Kurulu bir kariyer mesleği olan müfettişlerden oluşur. Teftiş Kurulu’nu kaldırdılar, şimdi bu denetimleri bağımsız kişilere ya da kurumlara yaptıracaklar.”

 

Makine ve Kimya Endüstrisi’nin (MKE) yapı ve statüsünü değiştiren kanun, CHP tarafından Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Yasanın yürürlüğünün durdurulması ve iptali taleplerini içeren dava dilekçesini CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal verildiğini ifade eden Önal, şu açıklamayı yaptı: "Sadece Kırıkkale’den değil, Elmadağ tesislerinden de onlarca işçi-memur kardeşimiz sözleşmeli personel kardeşimiz beni arıyor. ‘Sayın vekilim, biz ne olacağız? Ayın 7'sine kadar süre verdiler. Eylül ayının 7'sine kadar, kalmak istiyorsanız dilekçe verin, gitmek istiyorsanız gitmek istediğinize dair dilekçe verin.' Zaten birçok insan kalmak istemiyor. Birçok insan ailesini, evini hazırladı. Hem Kırıkkale'den hem de Elmadağ'dan taşınmaya hazırlanıyor. Bunun Elmadağ halkına, Elmadağ esnafına olan faturasını kim ödeyecek? Kanun geçti, personel rejimi, geçici 1 ve 2. madde, denildi ki kalmak istemeyen işçi kardeşlerimize Milli Savunma Bakanlığı 3 tane yer belirtecek. Aslında tercih hakkını Milli Savunma Bakanlığı kullandıracak. Yani Milli Savunma Bakanlığı diyecek ki, 'Benim belirlediğim 3 yerden birini seç ve ayrıl' diyecek. Şimdiye kadar niye açıklamadınız? Bu 3 yer hala belli değil. Bu insanlar nereye gidecekler? Bu insanlar Elmadağ’da ve Kırıkkale’de Ankara’da aile sahibi, her birinin borcu var. Çoluğu çocuğu var bazıları ‘Makine Kimya’da çalışıyorum kadro güvencem var diye Elmadağ’da Kırıkkale’de ev satın almış, kredi ödüyor. Bu insanlar çoluğunu çocuğunu alıp Kırıkkale’den taşınmaya hazırlanıyor.” ifadelerini kullandı.



Ankara

23.04.2024

  • İMSAK 04:19
  • GÜNEŞ 05:52
  • ÖĞLE 12:52
  • İKİNDİ 16:38
  • AKŞAM 19:42
  • YATSI 21:08
  • Salı 23.1 ° / 9.1 ° false
  • Çarşamba 26.6 ° / 13.5 ° false
  • Perşembe 26.4 ° / 14.5 ° Güneşli