Musul Operasyonunda Türkiye de Olacak

Musul Operasyonunda Türkiye de Olacak

Musul Valisi Esil Nuceyfi, IŞİD karşıtı koalisyonun Musul’a yönelik bir kara harekatının hazırlıklarına başladığını açıkladı, Türkiye’nin de harekata katılacağını söyledi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz iddiayı yalanlamadı, AB Bakanı Volkan Bozkır ‘eği

Haziran 2014’te sadece birkaç gün içerisinde Musul’u ele geçiren IŞİD, Kobanê Kantonu’ndaki ve Irak’ın kuzeyindeki ağır yenilgilerin ardından merkezi noktalarından biri haline gelen Musul’da da tehdit altında olmaya başladı. Musul Valisi Esil Nuceyfi, Irak ordusunun ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun desteğiyle Musul’a yönelik bir kara harekatının hazırlıklarının yapıldığını açıkladı. Nuceyfi, kara harekatına Türkiye’nin de destek vereceğini belirtti.

Barzani çizgisine yakın Rudaw’a konuşan Nuceyfi, Türkiye’nin Musul operasyonuna katılmaya karar verdiğini, operasyonda askeri-lojistik destek sunulacağını, ayrıca silah ve cephane gönderileceğini ifade etti.

Aynı zamanda Esil Nuceyfi’nin kardeşi olan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi, geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye gelerek Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu ile görüşmüştü.

‘Türkiye kara birliği göndermez’

Nuceyfi’nin iddiasına ilk yorum adını vermeyen askeri yetkililerden Hürriyet’e yapıldı. Operasyonun askeri açıdan sonra derece teknik ve hassas olduğunu söyleyen yetkili, diplomatik ve askeri çevrelerde Türk Özel Kuvvetleri’nin uzun zamandan bu yana Peşmerge’ye kapsamlı bir eğitim verdiği, bugüne dek binden fazla Peşmerge’nin eğitildiğine dikkat çekti.

Bir başka yetkili ise “Türkiye Irak’ta bir şekilde IŞİD’le mücadeleye destek veriyor. Musul operasyonuna kara birliği gönderme gibi bir durum söz konusu olamaz ama lojistik ve mühimmat desteği neden olmasın” dedi.

İsmet Yılmaz’dan ‘Gereği neyse yapılır’ açıklaması

Türkiye’nin Musul operasyonuna katılacağı iddiasına ilişkin hükümet cephesinden ilk açıklamayı ise Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz yaptı. Yılmaz, “Türkiye IŞİD karşıtı koalisyonun bir üyesidir. Bu koalisyonun üyesi olmakla somut katkı vermeye başlamıştır. Ulusal çıkarlar göz önüne alınarak zamanı geldiğinde bir değerlendirme yapılır ve koalisyon üyesi olmanın gerektirdiği sorumluluklar yerine getirilir” dedi.

Bozkır ‘eğit-donat’a bağlamıştı

AB Bakanı Volkan Bozkır da geçtiğimiz hafta Helsinki ziyaretinde IŞİD karşıtı koalisyonun İncirlik üssünü kullanıp kullanmayacağına yönelik bir soruya bunun Suriye’de ılımlı muhaliflere verilecek eğit-donat çalışmasının sonuçlarına göre belirleneceğini ifade etmişti. Bozkır, Musul’un IŞİD’den geri alınmasının önemli olduğun söylemişti.

Operasyon gecikebilir

Amerikan haber sitesi Daily Beast ise ABD Savunma Bakanlığı’nın kara harekatını bahar aylarında yapmak yerine birkaç ay ileri attığını ileri sürmüştü. Site, askeri bir yetkilinin “Bu Iraklıların kararı. Onlar hazır olana ve kesin olarak kazanabilecek duruma gelene kadar bir şey yapmak istemiyoruz. Şu anda kazanamazlar” demecine yer vermişti.(Sendika.org)



Ankara

18.04.2024

  • İMSAK 04:28
  • GÜNEŞ 05:59
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:37
  • YATSI 21:01
  • Perşembe 23.8 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cuma 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 21.1 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu