?ODTÜ Ormanı, mahkemelik oluyor...?

?ODTÜ Ormanı, mahkemelik oluyor...?

? ODTÜ Ormanı için sivil hareket bugünlerde, kendi hukuk mücadelesini başlatma hazırlığında.Çünkü bölgede, en başta Anayasa?ya, sonra Çevre Kanunu?na ve Türk Ceza Kanuna göre çevreye karşı suç işleyenler var..?

 “Türkiye, bugün artık hemen her konuda, toplumsal mücadele olmadan hukuk mücadelesinin kazanılamayacağını idrak etmiş durumda. “

 

(Medya Çankaya-04 Eylül 2013)- CHP Çankaya Belediye Başkan Adayı, Kent ve Çevre Bilimci Dr, Nuran Talu Çankayalıları, ODTÜ Ormanına sahip çıkmaya çağırdı ve “ ODTÜ Ormanı’nı kaybedersek, Çankaya’yı da kaybederiz…” dedi.

Dr. Nuran Talu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“ ODTÜ Ormanı konum olarak, Çankaya ilçesinin sınırları içindedir. Yani Çankayalıların akciğerlerinden biridir. 17.000 metre karelik devasa 40 yıllık bir ormandan bahsediyoruz. Birileri ‘fundalık’ diyor. Ama fundalıkların orman ekosisteminin vazgeçilmez parçalarından bi haber olduklarından herhalde. Bu orman alanının 9000 metre karesi 1. Derece Doğal Sit alanı.

Cürete bakın.. Kapı gibi imzalı, ‘doğal sit’ kararı olan bir alandan 8 şeritli otoyol geçireceklermiş. Bölgedeki vatandaşa da sormaya gerek yokmuş. Alasından bir ‘ koruma amaçlı imar planı’  yaparak otu, böceği koruyacaklarından halkımız emin olsunlarmış.

Ama biz bu tip planların, doğru dürüst yapılsalar da bu ülkede, ‘yeşilin hastasıyım’ diyen başbakanlar tarafından nasıl marazi bir şekilde uygulandığını biliyoruz. Sağır sultan da biliyor. O zaman nasıl güveneceksiniz bu planlara? ‘Kanun benim’ diyen iktidarlara, ‘plan da benim’ demek zor mu?

“ ODTÜ Ormanı, Çankaya’dır..”

Bu iş, sadece 100. Yıl Mahallesi ya da Çiğdem Mahallesi’nin de sorunu değil. Tüm Çankayalıların bu davaya katılmaları şart. Dikkat çekiyorum; önce Anadolu Bulvarı, Eskişehir Yolu, Konya Yolu trafik bağlantıları diye başlarlar bu işlere, üstelik ruhsatsız uygulamalarla, sonra, ‘Ahlatlıbel’e de medeniyet getirelim’ diye oraların yeşilini de, ekosistem bütünlüğünü de parça parça ederler. Görünen köy kılavuz istemez çünkü…

“ODTÜ Orman, mahkemelik oluyor...”

ODTÜ Ormanı için sivil hareket bugünlerde, kendi hukuk mücadelesini başlatma hazırlığında. Çünkü bölgede, en başta Anayasa’ya, sonra Çevre Kanunu’na ve Türk Ceza Kanuna göre çevreye karşı suç işleyenler var..

Üstelik bu sadece, söz gelimi Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın ve ODTÜ Rektörü’nün de vebali değil.. Orman ve Su İşleri Bakanı da suçlu.  Bakan Eroğlu, herhalde Türkiye’deki doğal sit alanlarını uluslararası ‘korunan alan’ statüsünden çıkarmaya zemin hazırladığının farkında değil. Sayın Bakanının uhdesindeki, IUCN/Dünya Doğayı Koruma Birliği Türkiye Ulusal Komitesi nasıl çalışıyor acaba? Birileri bu komiteye, ‘ODTÜ Ormanı’nın içinde doğal sit var. Onu yok ediyorlar’ dese, keşke.

“ Çankayalıları, ODTÜ Ormanına sahip çıkmaya

çağırıyorum.

 

Türkiye, bugün artık hemen her konuda, toplumsal mücadele olmadan hukuk mücadelesinin kazanılamayacağını idrak etmiş durumda. Bunun için ben tüm Çankayalıları, ODTÜ Ormanına sahip çıkmaya ve bu haklı sivil çevre hareketine destek olmaya çağırıyorum. Hızla, Çankaya’da doğal sit alanlarını keyfi olarak yapılaşmaya açanlara karşı bir duruş ve birleşik bir cephe oluşturalım. Unutmayın, Türkiye doğasının sırtındaki hançer şimdi, Çankaya’nın sırtında.

ODTÜ Ormanı kaybederse, Çankaya da kaybedecek…”



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

14.05.2024

  • İMSAK 03:44
  • GÜNEŞ 05:27
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:43
  • AKŞAM 20:03
  • YATSI 21:38
  • Salı 16.4 ° / 5.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 17.1 ° / 6.6 ° false
  • Perşembe 17.1 ° / 8.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı