SOĞUK HAVA YÜZ FELCİNE NEDEN OLUYOR

SOĞUK HAVA YÜZ FELCİNE NEDEN OLUYOR

Kış aylarına girdiğimiz şu günlerde artan soğuk hava ve rüzgar, özellikle yüz bölgesindeki sinirleri olumsuz etkileyerek yüz felcine sebep olabiliyor.

Lokman Hekim Hastaneleri Nöroloji Uzmanı Dr. Oya Yakut, soğuk ve rüzgarlı havaların yüz felcine zemin hatırladığına dikkati çekerek, "Yüz felci hızlıca ilerler. Birkaç saat veya gün içerisinde dahi maksimum seviyeye ulaşabilir. Yüz felcinde ilk 3 gün en önemli dönemdir" dedi.

 Yüz felcinin her yaş ve cinsiyette görülebildiğine işaret eden Yakut, "Hasta soğuk sebebiyle istemsizce kendini kasabilir veya korunmasız olarak dışarıya çıkabilir. Bu nedenle kış aylarında yüz felcinde artışlar gözlemlenir" ifadelerini kullandı.

 Hastalığın her kişide aynı derecede kendini belli etmeyebileceğini, bazı hastalarda hafif derecede olabileceğini belirten Yakut, şunları söyledi:

"Bu tip hastalarda kişinin yüzünün bir tarafındaki mimik ve kaslarda hareketsizlik olur. Hasta aynı taraftaki gözünü kapatamaz, dudağı sağlam tarafa kayar, ıslık çalmakta zorlanır ve salgılar gözlemlenir. Yüz felci olan bölgede, dilin yarısında tat duyusu da kaybolabilir. Hastalığın daha ağır seyrettiği durumlarda ise; yeme ve içmede zorlanma, konuşmada bozukluk, aşırı sese duyarlı olma, gözyaşında ve tükürük salgısında belirgin derecede artmalar görülebilir. Ayrıca istemsizce göz kapamak-kırpmak, kaşları oynatmak da diğer belirtilerdir."

 YÜZ İLE BİRLİKTE KULAKLARI DA KORUYUN

 Doktor Oya Yakut, soğuk ve rüzgarlı havalarda yüz bölgesi ile birlikte kulakların da korunması gerektiğini ifade etti. "Soğuk, kulağın arkasındaki kemiğin içinde bir ödem yani sıvı birikmesine ve iltihaplanmaya sebep olur. Bu durumda aynı tarafta yüz felci ile sonuçlanabilir"  diyen Yakut, şöyle devam etti:

"Toplumuzda yüz felcine en sık rastlanma sebebi de kulakta oluşan bu iltihaplanmadır. Ani sıcak-soğuk hava değişimleri ve nem de yüz felcini tetikleyebilir. Aşırı sıcak bir ortamdan soğuk bir alana çıkıldığında yüz bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Bu sebeple yüz bölgesini korumak oldukça önem taşır. Yüz felcinden korunabilmek için sadece yüz bölgesini değil, kulağın arkasındaki kemiği de korumak gerekir. Çünkü bu kemiğin içinde oluşan ödem sebebiyle yüz felci oluşur."



Ankara

20.04.2024

  • İMSAK 04:25
  • GÜNEŞ 05:56
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:39
  • YATSI 21:04
  • Cumartesi 21.1 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.1 ° / 3.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli