Son söz mahkemede

Son söz mahkemede

Büyükşehir-Çankaya arasındaki Ahlatlıbel tartışması önceki gün yine Meclis gündemindeydi. İki başkan da net konuştu: * GÖKÇEK: ADALET NE DERSE O OLACAK * TAŞDELEN: MAHKEME KARARI ÇANKAYA´NIN LEHİNE

Büyükşehir Belediyesi´nin, 1993´te Çankaya Belediyesi´ne devrettiği Ahlatlıbel Spor ve Dinlenme Tesisleri´ni ‘belirlenen koşullara uyulmadığı´ iddiasıyla geri almasıyla başlayan kriz devam ediyor. Büyükşehir Belediye Meclisi´nin kasım ayı olağan toplantısının ilk oturumunda, MHP´nin çekimser kalıp, CHP´nin ret oyuna karşın AK Parti´li üyelerin oyuyla geçen karar ile Büyükşehir Belediyesi, 22 yıldır Çankaya Belediyesi´nin yetki ve sorumluluğunda olan tesisi geri aldı. İki belediyeyi karşı karşıya getiren konu, Meclis´in önceki akşamki oturumunda da gündeme geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek´in başkanlık ettiği oturumda söz alan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, daha önce Ankara Hürriyet´e yaptığı, “Elimizde mahkeme kararı var” açıklamasının bir benzerini de Meclis´te yaptı. Taşdelen, Ahlatlıbel´le ilgili özetle şunları söyledi:

MAHKEME KARARI VAR

“Ahlatlıbel Parkı 20 yıl önce Çankaya Belediyesi tarafından yapılmış bir park. Ahlatlıbel ile ilgili, Meclis´in aldığı kararın aynı noktasında benden önce açılmış bir dava vardı. 22 Nisan 2014 tarihinde alınan mahkeme kararı Çankaya´nın lehine sonuçlanmış. Bu mahkeme kararı, Büyükşehir Belediyesi tarafından temyize götürülmüş, yargıda. Şunu samimi olarak belirtmek istiyorum; hangi partiden seçilmiş olduğumuzun Ankara´ya hizmet noktasında bir önemi yok. Karşılıklı uğraşmanın kimseye faydası yok. Birlikte hizmet edelim. 20 yıl önce yapılıp, halkın hizmetine açık olan bir park noktasında, şimdi oraya Büyükşehir Belediyesi kendi tabelasını assa bunun bir vicdani yönünün olmadığına inanıyorum. Zaten halkın olan bir parkın tabelasını değiştirme mücadelesi yersiz bir mücadeledir.

BOŞ ALANLARA PARK YAPILSIN

Bizim imarlık park alanlarımız var. Büyükşehir Belediyesi´nden bu alanlarımıza gerçekten park yapmasını istiyoruz. O parklar yapılsın, kurdeleler her partinin temsilcileri tarafında birlikte kesilerek açılsın. Hizmetin coşkusu yaşansın. Var olanın kavgasını vermek, 2015 Türkiyesi´nde hiç kimseye fayda getirmiyor. Sayın Başkan, Çankayamızda çok boş park alanı var. Sizden bu parkların yapılmasını talep ediyoruz. Büyükşehir belediyemizin, zaten mahkeme konusu olmuş bir konuyla ilgili tekrar karar alması hukuki açıdan doğu değildir diye düşünüyorum.”
Meclis toplantısının ardından Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ile Çankaya Belediyesi Meclis üyesi olan Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez yaklaşık yarım saat görüşme yaptı.

OLURSA OLUR OLMAZSA OLMAZ

Başkan Melih Gökçek ise, Meclis´te yaptığı konuşmada, Ahlatlıbel konusunda şu ifadeleri kullandı: 
“Sadece şu kadarını söyleyeyim arkadaşlar; o alınmış olan mahkeme kararıyla ilgili bir şey yok. Belediyede böyle bir karar aldık, siz de yargı yoluyla itiraz edeceksiniz. Biz de savunmamızı yapacağız, adalet ne derse o olacak. Gerekçesi gayet basit. Bir takım taahhütler var bunlar yerine getirilmemiş. Geçen sene o mahkeme, taahhütlerin yerine getirilmemesini es geçmiş. Yani öylesine bir bilirkişiyi anlamak mümkün değil. Kafasına göre yorum yapmış. Bakalım bu defa da bilirkişiler aynı kararı verecekler mi? Taahhütlerin hiçbiri yerine gelmemiş. Bizim de iptal etmemizden daha normal bir şey olamaz. Bir ihtilaf konusudur, yine mahkeme çözecek. 1988´de özellikle yönetmelik var. 3030´un yönetmeliği çıkmış. 30 hektarın üzerindeki her yerin Büyükşehir Belediyesi´ne ait olduğu net olarak yazarken, ondan bahsetmeyip birinci yönetmelikten bahsetmek, bir kere oradaki bilirkişinin önyargısını gösteriyor. Bilirkişi tek taraflı olarak yorum yapmış, bu aşikar bir şekilde belli. Hakim de belli ki tam konuya vakıf değil. Bilirkişi tek taraflı iş yapmış, belli ki hakim de tam olarak konuya vakıf değil. Yargıtay´da olabilir, biz kararımızı aldık. Siz dava açacaksınız, biz de sizden orayı almak için bir dava açacağız. Netice itibariyle olursa olur, olmazsa olmaz. Bunu yargı çözecek.”

ÖNCE ‘RET´ SONRA ‘EVET´

Öte yandan Meclis´te, Ulus´taki Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı binasının, Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı Tahliye ve Yıkım Şube Müdürlüğü tarafından yıkılması da oy birliği ile kabul edildi. 
Konuyla ilgili önce “Tarihi bina” diyerek ret oyu veren CHP´li meclis üyelerinin kararı, Gökçek´in “Niye? Yıkılmasını istemiyor musunuz? Yanlış biliyorsunuz. Hiçbir tarihi özelliği yok. Çok salaş, eski, çürük bir bina. Yıkıp, meydana dahil edeceğiz” sözlerinin ardından değişmesi dikkat çekti.



Anahtar Kelimeler: mahkemede

Ankara

18.04.2024

  • İMSAK 04:28
  • GÜNEŞ 05:59
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:37
  • YATSI 21:01
  • Perşembe 23.8 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cuma 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 21.1 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu