TARIMDA YERLİ ÜRETİMİN ÖNEMİ BİR KEZ DAHA GÖRÜLMÜŞTÜR

TARIMDA YERLİ ÜRETİMİN ÖNEMİ BİR KEZ DAHA GÖRÜLMÜŞTÜR

İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, küresel çapta etkisini gösteren korona virüsünün ülkemizde görülmesiyle birlikte yerli üretimin önemine dikkat çekti.

Yokuş, ülkemizde yeniden yerel üretime geçilerek, çiftçilere verilecek destekler ile dışa bağımlılıktan kurtulmanın mümkün olduğunu ifade etti.
Yokuş “Küresel salgın olan korona virüsünün ülkemizde görülmesiyle birlikte kendi topraklarımızın, tohumlarımızın ve çiftçilerimizin değerini bir kez daha anlamak gerekiyor.  Doğada her şey kendi kendine yetebilen bir zenginliğe sahipken, insan eliyle betonlaşmış, genetikleriyle oynanan tohumlar ile topraklar zehirlenmiş, üretim yapan çiftçilerimiz ise tarım çarkının dışına atılmıştır. Anadolu’muz bin bir çeşit zenginliğe sahipken, kendi kendine yeten üretimlerimizden vazgeçilmiştir. Tarımdaki en büyük yanlışımız yerli tohumumuz olan Ata tohumunu desteklemek yerine hibrit tohumu desteklemek oldu. Hibrit tohumuyla birlikte kullanılan kimyasal gübre ve ilaçlarla da topraklarımız zehirlendi. 
Bilindiği gibi hibrit tohum pazarı uluslararası sermayenin kontrolü altındadır. Bu firmalar hibrit tohumunu ülkemizde üretip, kendi ülkelerine gönderiyor. Ardından yine bizim ülkemize ithalatını yapıyor. Hibrit tohumunun yanında ilaç ve gübre gibi tarımsal girdi ürünlerini de zorunlu olarak almak zorunda bırakılıyoruz. Aldığımız bu tohumlara royalite bedeli ödüyoruz. Tüm bunların sonuçları ise,
Tarımsal girdilerin maliyeti arttı. Çiftçinin ürettiği ürünlerin fiyatları aynı kaldı.
Ülkemiz tarımda daha çok dışa bağımlı hale geldi. Milli sermayemiz yabancı firmalara akmaya devam ediyor.”
YERLİ ÜRETİCİYE VERİLECEK DESTEK BİZİ DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTARACAKTIR
“Geleceğe yönelik değil, günü kurtaran planlarla tarımı nasıl bitirdiğinizi hep birlikte görüyoruz. Mercimek Kanada’dan ithal edilirken,  Tahıl ambarı Konya Ovasında tahıl ekemez hale geldi. Korona virüs salgını bizlere tarımın, üretimin ve güvenli gıdanın hayati önemini bir daha göstermiştir. Dışa bağımlılık Türk Tarımını ve Türk çiftçisini her geçen yıl zayıflatarak üretimden çekilmelerine zemin hazırladı. Uzun yıllar dışa bağımlı tarım politikalarıyla yeterince üretemeyen çiftçiler topağa küstü. Çiftçilerimize ve besicilerimize yeterli kaynaklar ve hibe destekleri sağlanmadı. Bununla birlikte kanunun öngördüğü gayri safi milli hasıladan da çiftçilerimize hak etmiş oldukları pay verilmedi.”
   ÜLKEMİZİN GELECEĞİ ÇİFTÇİLERE VERİLECEK DESTEĞE BAĞLI 
“Bugüne kadar izlenen yanlış tarım politikaları Türk tarımını, çiftçisini ve hayvancılığını 30 yıl geriye götürmüştür. Yanlış tarım politikalardan vazgeçip, eskiden olduğu gibi yerli üretime dayalı Atatürk’ün kurmuş olduğu fabrika ayarlarına ve tarım politikalarına geri dönmeliyiz. Atatürk’ün “Köylü Milletin Efendisidir” deyişinden hareketle acilen Türk tarımını çiftçisini ve besicilerimizi yeniden efendi yapmalıyız.”
  ŞİMDİ DEĞİLSE NE ZAMAN 
“Ülkemizde iklimsel etkiler nedeniyle, tarım ürünleri üretimi bölge bölge farklılık göstermektedir. Bu durum ülkemiz için büyük bir avantajdır. Ayrıca bazı bölgelerimizde yıl içinde aynı tarladan 2 hatta 3 çeşit ürün alınabilmektedir. Bugün itibariyle bazı bölgelerimizde ise başta sebzeler olmak üzere ekimler yeni başlamaktadır. Ülkeyi yönetenlerin bu gerçekleri de göz ardı etmeden Tarım ve Hayvancılıkla ilgili hibe ile desteklerin tamamını bu aylarda vermesi gerekmektedir. Yaşadığımız bu sıkıntılı günlerde gıda ürünleri üretiminde bir aksama yaşanması telafisi mümkün olmayan olumsuzluklara sebep olabilecektir. Tarım ve Hayvancılığa şimdiden yapılacak destekler, üretimi ciddi miktarda artıracak ve yıl içinde daha çok üretime ve dolayısıyla daha az gıda ürünü ithal etmemize vesile olacaktır. Temennimiz odur ki ; “Bir musibet bin nasihatten evladır” anlayışı içinde yıllarca ihmal ettiğimiz gıda maddeleri üretiminde arzu ettiğimiz hedefe ulaşmaktır.”
 BİZ TARIMDA KENDİ KENDİMİZE YETERİZ
“Elverişli tarım arazilerini üretime açmalı, tarım politikalarında sürdürülebilir gıda güvenliğimiz dikkate alınarak planlamalar yapılmalıdır. Korona virüsünden ders çıkararak, üretimde yerli ve milli olmayı, sağlıklı ve güvenli gıdaya erişimi sağlamak, çiftçilerimizi yeniden toprakla buluşturmakla mümkündür. Bu çerçeve de üreticilerimize GSMH’nın yüzde 0.4 vermek yerine öncelikle kanunda yer alan GSMH’nın yüzde 1’ni vermekle başlamalıyız. Üreticilerimizin hibe desteklerini artırmalı, sıfır faizle kredi yapılandırmaları ve girdi fiyatlarının düşürülmesi gerekmektedir.” 
 YENİ ÜRETİM ÇİFTLİKLERİ KURMALIYIZ
“Bölgelerimizin özelliklerine göre yeni çiftlikler kurulmalı, hâlihazırda olan çiftliklerimize iyileştirmeler yapıp üretimleri arttırmalıyız. Üreticiden tüketiciye uzanan bu süreçte ülkemizde gıdaya erişimin, tarım üretiminin geleceğini planlamalıyız. Türkiye’nin geleceği, çiftçilerin yerli üretim yapmasıyla ve milli sermayemizin ülkemizde kalmasıyla gerçekleşecektir.” 



Ankara

20.04.2024

  • İMSAK 04:25
  • GÜNEŞ 05:56
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:39
  • YATSI 21:04
  • Cumartesi 21.1 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.1 ° / 3.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli