Tuhafiyeciler zincir marketler için düzenleme istiyor

Tuhafiyeciler zincir marketler için düzenleme istiyor

Raşit Kanık, A’dan Z’ye her ürünün satışını yapan zincir market sayısının her geçen gün artarken, tuhafiyeci gibi birçok esnafının da günden güne eridiğini ve bu durumun artık kabul edilemez bir boyuta geldiğini kaydetti,

Ankara Tuhafiye Parfümeri ve Billuriyeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Raşit Kanık, A’dan Z’ye her ürünün satışını yapan zincir market sayısının her geçen gün artarken, tuhafiyeci gibi birçok esnafının da günden güne eridiğini ve bu durumun artık kabul edilemez bir boyuta geldiğini kaydetti, zincir marketlere karşı esnafı korumak adına yeni bir düzenleme yapılmasının şart olduğunu belirtti. 

Ankara Tuhafiye Parfümeri ve Billuriyeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Raşit Kanık, zincir marketlerde her türlü tuhafiye, kozmetik, parfümeri, yün, iplik, züccaciye gibi pek çok ürünün satılmasından dolayı üyelerinin büyük mağduriyetler yaşadığını söyledi. 

Oda Başkanı Raşit Kanık, oda esnafının iş yapamaz hale geldiğini belirterek, “Zincir marketlerin çoraptan iç giyime, konfeksiyondan parfüme ve bunların dışında pek çok ürünü satabilmesinin getirdiği istikrarsızlık, birçok esnafımızı kapatma noktasına getirmiştir. Yaşanan mağduriyetlere ilişkin üyelerimizden odamıza şikayet dilekçeleri yağıyor.” dedi. 

Kanık, şöyle devam etti: “Esnafımız siftah yapmadan akşam dükkan kapatmaktadır. Sürekli yükselen döviz kurları, girdi maliyetlerindeki aşırı yükseliş, vergi, SGK primi, akaryakıt fiyatlarındaki artışın sürekli devam etmesi, personel giderleri ve diğer fatura ödemeleri derken yüksek fiyat artışlarından dolayı esnafımız zaten zor durumdadır.  

'ELİ KOLU BAĞLI ESNAF GÜN GEÇTİKÇE ERİYOR'

Bir taraftan ekonomik krizle boğuşan esnafımız, diğer taraftan ise  gıda ve temizlik ürünlerinin dışında her türlü ürünü satan tekelleşmiş marketler yüzünden rekabet edemez hale gelmiştir. Zincir marketler A'dan Z'ye her ürünü satarak haksız rekabete yol açarken, satış yapamamaktan şikayetçi ve yaptığı işten birşey kazanamayan eli kolu bağlı her geçen gün eriyen esnafımız kepenk kapatmak zorunda kalıyor. Hiç şüphesiz ki olan esnafımıza oluyor. 

Bu tür marketler için, satışını yapabilecekleri ürün gruplarına bir sınırlama getirilmesi sadece kendi ihtisas işini yapan esnafımızın korunması adına artık zorunluluk arz etmektedir. 

Zincir marketlere belirli günlerde ya da tam süreli sınırlama getirilmesi, küçük esnafın bir nebze de olsun ekonomik açıdan rahatlamasına yardımcı olacaktır. 

Esnafın ekonomiye ve istihdama olan katkısını düşünerek rekabet gücünü artırmak için 'Perakende Yasası'nın bir an önce güncellenerek, her türlü ürünün satışının marketlerde yasaklanmasını sağlayacak bir düzenlemenin getirilmesi gerekmektedir. Kuralsızlığa dayalı haksız rekabet koşulları önlenmeli ve hiçbir esnafımız kendisini mağdur hissetmemelidir.”

Zincir marketlerde her ürünün satışının artık kabul edilemez bir boyuta geldiğine dikkat çeken Kanık, vatandaşlara, zincir market ve AVM'ler yerine ekonominin temel direği, can damarı olan mahalle ya da sokak esnafından alışveriş yapılması çağrısında bulundu. 



Ankara

27.04.2024

  • İMSAK 04:12
  • GÜNEŞ 05:47
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:46
  • YATSI 21:14
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 26 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı