YENİ REJİMİN DEMOKRASİ MASKESİ; TBMM

YENİ REJİMİN DEMOKRASİ MASKESİ; TBMM

4 Haziran seçimlerinden sonra yürütmenin tamamı, yasamanın da önemli bir kısmının Cumhurbaşkanlığı´na geçmesiyle, TBMM´nin vasfı da tartışılmaya devam ediyor. 27 Dönem TBMM Genel Kurulu´nun açılışı için Cumhuriyet Gazetesi´ne bir makale yazan İYİ Parti İz

Parlamenter sistemden, Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesiyle birlikte, etkinliği azaltılmış TBMM´nin yeni rejimdeki rolü de tartışma konusu olmaya devam ediyor.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Cumhuriyet Gazetesi´ne yazdığı makalesinde TBMM´nin yeni rejimdeki konumuna ilişkin dikkat çeken yorumlarda bulundu. Son on yılda seçimler ve referandumlarla TBMM´nin her seferinde giderek güçsüzleştirildiğini yazan Çıray, “Bu süreç karşısında elimizden gelen her şeyi yapmadığımız duygusuna kapılacağız. Suçluluk duygusuyla karışık bir keder! Çünkü suçluluk duygusu ancak kendilerini topluma karşı gerçekten sorumluluk hissedenlerin ve sorumlu olanların hissedebilecekleri türden bir duygudur” özeleştirisini de yaptı.

Rejim Değişmiştir!

“4 Temmuz 2018 tarihinde çıkarılan 447 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi, cumhuriyetimizi görünüşte bir cumhuriyete dönüştürmüş gibidir. Bunun nedeni söz konusu kararnameyle parlamenter demokratik rejimde Bakanlar Kurulu´nun sahip olduğu tüm yetkilerin Cumhurbaşkanına devredilmiş olmasıdır.  Dolayısıyla 16 Nisan 2017 referandumu ve 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı Seçimi ve Milletvekili seçimleriyle rejimin değiştiği görüşünü ileri sürenler haklıdır” diye yazan İYİ Partili Çıray, 17 Nisan 2017´deki referandumuyla TBMM´nin işlevsizleştirilmesi için yapılan anayasal değişikliklere MHP´nin akıl almaz katkısını da hatırlattı.

Yeni Rejimin Maskesi TBMM

Cumhuriyet Gazetesi´ndeki makalesinde önemli tespitlerde bulunan Aytun Çıray, TBMM´nin yeni rejimdeki görevini şu ifadelerle ortaya koydu; “Bugün TBMM´nin faaliyetleri son derece sınırlı bir seviyeye indirgenmiş olsa da faaliyetlerini sürdürmesinin tek bir işe yaramaktadır; yaşananın bir rejim değişikliği değil, sistem değişikliği olduğunu savunanların görüşlerine meşruiyet sağlamak.  Yani yeni rejimin muktedirleri bakımından Türkiye´de yürürlükteki rejimin bir otokrasi değil, bir cumhuriyet olduğunun nihai referansı ve kanıtı Türkiye Büyük Millet Meclisi´dir.”

Çıkış Yolu Yine Cumhuriyet´tir

Cumhurbaşkanlığı sisteminin Türkiye için sürdürülemez bir durum olduğunu belirten İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, “Çıkış yolu ancak siyasetle ve siyasette bulunabilir. Türkiye Cumhuriyeti´ni var eden kurum olarak TBMM´ni merkeze alan Atatürk´ün ilkelerinden doğan yeni cumhuriyet vizyonunda” diye yazdı. Çıray makalesinin son bölümünü, “Yeni güçlendirilmiş anayasal parlâmenter cumhuriyeti yeniden inşa etmek, Türkiye Cumhuriyetini Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yoktan var eden yüce Meclisin zaferi olacaktır” şeklinde tamamladı.



Ankara

23.04.2024

  • İMSAK 04:19
  • GÜNEŞ 05:52
  • ÖĞLE 12:52
  • İKİNDİ 16:38
  • AKŞAM 19:42
  • YATSI 21:08
  • Salı 23.1 ° / 9.1 ° false
  • Çarşamba 26.6 ° / 13.5 ° false
  • Perşembe 26.4 ° / 14.5 ° Güneşli