YOKUŞ´ TAN ŞEKER FABRİKALARI KAMULAŞTIRMA TEKLİFİ

YOKUŞ´ TAN ŞEKER FABRİKALARI KAMULAŞTIRMA TEKLİFİ

İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, özelleştirilen şeker fabrikalarının yeniden kamulaştırması için kanun teklifi verdi. Yokuş, ülkemizdeki şeker fabrikalarının hayati önemine vurgu yaptığı açıklamada;

“Şeker pancarının, ülkemize sağladığı yüksek katma değerle, gayri safi milli hâsılayı zenginleştiren stratejik bir bitki olduğu bilinmektedir. Dünyadaki en kaliteli şeker pancarı üretimi ülkemizde yapılmaktadır. Şeker pancarının yan ürünleri olan pancar posası ve melas adı verilen hayvan yemi,  hayvan besleme açısından oldukça önemlidir. Cumhuriyet tarihimizin başlangıcından itibaren şeker fabrikalarına büyük önem verilmiştir.1923 tarihinde Uşak Terakki Ziraat T.A.Ş kurulmaya başlayan milli fabrikalarımız ve 2001 yılları arasında tamamen yerli sermeye ile kurulan ve işletilen toplamda 30 şeker fabrikası kurulmuştur. Cumhuriyet sonrasında nüfusun arttığı her dönem için şeker fabrikaları kurulmasına karşın 2002 yılından itibaren ülkemizde kamu eliyle şeker fabrikası kurulmamıştır.” Şeklinde ifade etti.

Şeker fabrikalarının bulunduğu kırsal kesimlerin sosyo-ekonomik durumu iyileştirdiğini dile getiren Yokuş,

            “Pancar çiftçisi düzenli ekim nöbetleri, planlı üretim ve sulu tarımı da sürdürebildiğinden ekim alanlarında kalmakta ve kırdan kente göçü azaltmaktadır. Şeker pancarı üreticilerin gelir kaynağı olmakla birlikte istihdam sağlayan önemli bir bitkidir.  Şeker pancarından şeker üretimi arasındaki maliyet farkına karşın ABD, Almanya ve Fransa gibi gelişmiş ülkelerin birçoğu gıda güvenliklerini sağlamak için şeker pancarından şeker üretimini sürdürmekte, şeker pancarı üretimi devlet tarafından desteklenmektedir. Türkiye önceki yıllarda, şeker ihracatçısı iken,  şeker fabrikalarında doğru işletme stratejisi uygulayamadığından şekeri ithal eder duruma gelinmiştir. Bu durumun çözümünü özelleştirmede gören hükümetin, mevcut kamu fabrikalarında düzenlemeye gitmesi gerekirdi.

Kamuya ait şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden sonra, ne yazık ki, ülkemizdeki şeker pancarı tarımı çok büyük kayıplara sebebiyet vermiştir. 14 şeker fabrikasının alelacele özelleştirilmesi sürecinde, birçok hukuki usulsüzlükler yapılmıştır. Pancar üreticisi çiftçilerimiz ağır mağduriyetler yaşamıştır. Şeker fabrikalarında çalışan yaklaşık iki bin işçimiz işini kaybetmiştir. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi, Türk çiftçisine ve işçilerimize ağır bir bedel olarak yansımıştır. “Zarar ediyor” bahanesi ile yola çıkanlar, Türk insanına nişasta bazlışekeri (NBŞ) yedirmeyi planlamaktadırlar. Nihai hedefleri, ABD ´nin şeker devi olan Cargill firmasına hizmet etmektir.

Ülkemizdeki ekonomik kalkınmanın gerekliliği, şeker tarımın sürdürülebilmesi, pancar çiftçisinin üretimi, mevcut istihdamın küçümsenemeyecek boyutlarda olması ve insan sağlığı açısından büyük önem sahip olan doğal şeker pancarı, özel sektöre bırakılamayacak kadar hayati önem taşımaktadır.”

Bu hususlar doğrultusunda, Meclis Başkanlığına kanun teklifi verdiğini belirten Yokuş,

 “Milli ekonomimize destek, istihdam ve insan sağlığı açısından şeker fabrikalarımızın kamuya yeniden kazandırılması gerekmektedir. Bugüne kadar ihale usulü özel sektöre satılan, tüm şeker fabrikalarımız ve aynı zamanda satışı yapılan ancak devir işlemleri yapılmayan fabrikalarımızın da devir ve ihale işlemlerinin iptali için kanun teklifi verdim.”



Ankara

29.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:30
  • ÖĞLE 12:58
  • İKİNDİ 16:30
  • AKŞAM 19:16
  • YATSI 20:36
  • Cuma 17.9 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 8.3 ° Güneşli
  • Pazar 23 ° / 10.3 ° Güneşli