Zengine Servet Dar Gelirliye Rüya

Zengine Servet Dar Gelirliye Rüya

Dolardaki artışla birlikte sıfır evlere gelen zamlar, Türkiye´nin bazı bölgelerinde konut fiyatlarında yüzde 40´a kadar prim sağladı. Ancak dar ve orta gelirliye uygun ev üretilemediği için sadece konuta yatırım yapan orta üstü ve üst gelir grubu kazançlı

Ev fiyatları her geçen gün artıyor. Üreticiye göre inşaat maliyetleri ve arsa bedelleri nedeniyle artış sürecek, elini erken tutan kazanacak. Dar ve orta gelirli için ise seçenekler git gide azalıyor. Bu süreçten en kârlı çıkan ise konuta yatırım yapanlar. Metro hatları ile  3. köprü, 3. havalimanı gibi büyük altyapı yatırımlarına komşu ilçeleri seçenler en yüksek primi alıyor. Kentsel dönüşüm bölgelerinde de ev fiyatları daha fazla artıyor ve yatırımcılar tarafından bu bölgeler tercih ediliyor. Fiyat artış süreci İstanbul ile de sınırlı değil. Son dönemde büyük konut projelerine ev sahipliği yapan Ankara ve İzmir´de bu sürece dahil oluyor. Karadeniz´de ise yabancı yatırımcılar ve havalimanın da etkisi ile fiyatlar artarken, Güneydoğu´da Suriyelilerin artması ile gelen talep fiyatları yukarı doğru çekiyor. Doğu Anadolu´da ise bu yıl konut pazarı durgun bir dönem geçiriyor. ‘

Yeni zam kapıda

2 yıl öncesine kadar inşaat sektörünün yüzde 20-30 kâr marjı ile çalışırken bugün bu rakamın yüzde 7-10´a indiğini belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, “Lokal ve global krizlerde konut satışları düşmesin diye kârımızdan feragat ettik. Ama bugün gelinen noktada artan maliyeti satış fiyatlarına yansıtmaktan başka çaremiz yok. Yılın ilk yarısı için yüzde 10-20 fiyat artışı bekliyorduk ve oldu. İkinci yarı için de en az yüzde 15 olur” dedi. Bu yıl konuta gelen zamların maliyet kaynaklı olduğuna dikkat çeken Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ömer Faruk Çelik ise “Dolar arttıkça demir, çimento seramik fiyatı da artıyor. Yılın ikinci yarısı için de bir bu kadar artış sürpriz olmaz. 1. el evdeki artış 2. el pazarını da etkiliyor” dedi. ‘Ev fiyatları arttı´ başlığını TSKB Gayrimenkul Değerleme uzmanları eşliğinde detaylandırıp, evlerin en çok hangi bölgelerde zamlandığını araştırdık.

İstanbul´da metro etkisi

TSKB Gayrimenkul Değerleme Müdürü Ozan Kolcuoğlu, evlerin İstanbul´da en çok prim yaptığı 5 ilçeyi; Sancaktepe, Kemerburgaz- Zekeriyaköy, Kayabaşı, Riva ve Tuzla olarak sıralıyor. Üsküdar-Sancaktepe metro hattı inşası ile Sancaktepe´de konut fiyatları yılın ilk yarısında yüzde 15´den fazla arttı, metrekare fiyatı 3 bin 500 liraya ulaştı. Kemerburgaz-Zekeriyaköy, ulaşım yatırımlarının artmasıyla öne çıktı. Bölgede evlerin metrekare satış fiyatı son aylarda 6-8 bin liraya yükseldi. 3. Havalimanı ile gelişime hız katan Kayabaşı´nda 1 yılda yüzde 30´u aşan artış oldu ve metrekare satış fiyatlarının 3 bin 500-4 bin 500 TL aralığına ulaştı. Uzmanlara göre artış sürecek. Riva´da, 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu´nun etkisi görüldü. Bölgede yer alan markalı projelerde birim fiyatlar, 2 bin 500-3 bin 500 TL´ye kadar ulaştı. Anadolu yakasıdan Tuzla, Kadıköy-Kartal metro hattı ve marina projesi ile değerlendi. 6 ayda fiyatlar yüzde 15 arttı. Tuzla Merkez konumlu konutların metrekare fiyatları 2 bin 500-3 bin 500 TL aralığında.

Antalya ve Adana kazandırıyor

Antalya´da 2015´de evler en fazla fiyat artışı Muratpaşa ilçesinin Uncalı ve Konyaaltı ilçesinin Konaklar bölgesinde yaşandı. 2014 temmuzda ortalama metrekare fiyatları 3 bin lira iken, 2015´de 4 bin lira seviyesine ulaştı. Lara bölgesinde fiyatlar yüzde 20 seviyelerinde artış gösterdi, evlerin metrekaresi 3 bin lirayı buldu. Üniversite öğrencilerinin tercih edilen Kepez ilçesi Kültür ve Gülveren bölgelerinde konutların metrekare fiyatları bin 800 TL seviyelerine ulaştı. Adana´da ise fiyatlar en fazla yükseliş Ceylan ilçesi Namık Kemal Mahallesi´nde yaşandı. 2015 temmuzda ortalama metrekare fiyatları bin 800 seviyelerine ulaştı. Çukurova ilçesinde Karslılar Mahallesi´nde de 2. el evlerde fiyatlar yüzde 31 artış gösterdi.

Ankara´da m2 10 bine ulaştı

TSKB Gayrimenkul Değerleme Koordinatörü Bilge Beller Özçam, Ankara´da Sincan-Yenikent, Batıkent, Eryaman, Elvankent ve Etimesgut gibi semtler değer kazandığını söyledi. Bölgede metrekare fiyatı 2 bin 750 lirayı buldu. Oran´da yeni evler metrekaresi 4-9 bin liradan alıcı buluyor. İncek´de ise markalı evlerin metrekaresi ise 4 bin 500 lira ile 8 bin 500 lira arasında değişiyor. Eskişehir ve Konya Yolu´nda ise lüks evlerin metrekaresi 10 bin lirayı buluyor. İZMİR´de konut fiyatlarında en fazla artış sahil ilçelerinde, ikinci el konutlarda gerçekleşti. Çeşme ve Alaçatı´da evler yüzde 25 zamlandı. İzmir´in merkezinde ise Balçova ve Bayraklı ilçeleri öne çıktı. Balçova´da yeni yapılan evlerin metrekaresi 5 bin liraya kadar yükseldi. Bayraklı´da ise nitelikli konut projelerinde metrekare satış fiyatı 6-7 bin 500 lira seviyesine ulaştı. Bornova´da ise yeni evlerin metrekare fiyatı 3 bin lirayı, Karşıyaka´da da 4 bin lirayı aştı. (Gülistan Alagöz-Hürriyet)



Anahtar Kelimeler: Zengine Servet Gelirliye Rüya

Ankara

29.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:30
  • ÖĞLE 12:58
  • İKİNDİ 16:30
  • AKŞAM 19:16
  • YATSI 20:36
  • Cuma 17.9 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 8.3 ° Güneşli
  • Pazar 23 ° / 10.3 ° Güneşli