Hüseyin Boran


VERGİ AFFI BAŞVURULARI BAŞLADI

VERGİ AFFI BAŞVURULARI BAŞLADI


Çok değerli okuyucularım, öncelikli olarak Mübarek Ramazan Ayınızı, Kadir Gecenizi ve akabinde gelecek olan Ramazan Bayramınızı tebrik eder, Tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını dilerim.

Bir önceki yazımda Vergi Affının Meclisten çıktığını ancak, buna ilişkin olarak Tebliğin ve başvuruların ileriki günlerde belli olacağını yazmıştım.

Bilindiği üzere; 7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına dair kanun 12.03.2023 tarihli Resmi Gazetenin 32130 numaralı sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Buna ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 25.03.2023 tarih ve 32143 sayılı Seri 1 Nolu Tebliği de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve kurumlara başvurular başlamıştır.

Bu kanunla Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı vergi affı getirilmiştir. Hani denir ya iğneden ipliğe tüm alanlarda vergi affı getirilmiştir. Borçlu vatandaşlarımızın bu affı iyi değerlendirmeleri ve ona göre hareket etmeleri yararlarına olacaktır. 

Önceki yazımda da bahsettiğim üzere bu vergi affında neler var kısaca bir özetledikten sonra Belediyelerle ilgili vergi düzenlemelerine geçmek istiyorum.

Yasaya göre, 

  1. Kesinleşmiş alacakların yapılandırılması,
  2. İhtilaflı alacakların tasfiyesi,
  3. Matrah artırımları,
  4. Muhasebe kayıtlarının düzeltilmesi,
  5. Devir yolu ile birleşmelerde, devrolan kurumun devir öncesinde iştirak alımına ilişkin finansman giderlerinin gider olarak dikkate alınması,
  6. Genç girişimcilere sağlanan kazanç istisnası tutarının gelir vergisi tarifesinin ikinci gelir diliminde yer alan tutar olarak değiştirilmesi,
  7. Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgesi dışında teşvik kapsamında çalışılabilecek süreye ilişkin Cumhurbaşkanının sahip olduğu %75’e kadar artırma yetkisinin %100’e çıkartılması,
  8. Depremler nedeniyle mücbir sebep ilan edilen yerlerdeki mükellefler için yapılan diğer düzenlemeler,
  9. Deprem nedeniyle getirilen yeni ek vergi,

Gibi düzenlemelere yer verilmiştir.

Konuya Belediyeler açısından bakalım ve bir durum değerlendirmesi yapalım.

Belediyelerce takip edilen alacaklar 7440 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) ve (e) bentleri ile belediyelerin anılan Kanun kapsamına giren alacakları sayılmıştır.

 

Bu alacaklar nelerdir? 

  1. 213 sayılı Kanun Kapsamına Giren Alacaklar,

Bu kapsama giren alacaklar, beyana dayanan alacaklardır, Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, İlan ve Reklam Vergisi, Eğlence Vergisi, Haberleşme Vergisi, Elektrik Tüketim Vergisi ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereğince, alınan yol harcamalarına katılma payı, kanalizasyon harcamalarına katılma payı ve su tesisleri harcamalarına katılma payı alacaklarıdır.

  1. 6183 sayılı Kanun Kapsamına Giren Alacaklar; 

Yukarda ki 1. madde kapsamındaki alacaklar ile vergi, resim, harç, ceza tahkik ve takiplerine ait muhakeme masrafı vergi cezası, para cezası gibi asli; gecikme zammı, faiz gibi Fer’i amme alacakları ve aynı idarelerin akitten, haksız fiil ve haksız iktisaptan doğanlar dışında kalan ve amme hizmetleri tatbikatından mütevellit olan diğer alacakları ile bunların takip masraflarını kapsamaktadır. 

  1. Belediyelerin Ücret ve Pay Alacakları

2464 sayılı Kanunun 97 ve mükerrer 97 nci maddelerine göre tahsili gereken alacaklardır.

  1. Belediyelerin Su, Atık Su ve Katı Atık Ücreti Alacakları;

 5393 sayılı Belediye Kanunu kapsamındaki belediyelerin, su abonelerinden olan alacaklarını kapsamaktadır. 

  1. Büyükşehir Belediyelerinin Katı Atık Ücreti Alacakları;

  Büyükşehir Belediyelerinin 9.8.1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanununun 11 inci maddesine göre katı atık ücreti alacakları ile bunlara bağlı Fer’i alacakları (sözleşmelerde düzenlenen 

Her türlü ceza ve zamlar dâhil) Kanun kapsamındadır.

SİLİNEN ALACAKLAR

7440 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin onuncu fıkrasında, büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerince 6183 sayılı Kanuna göre takip edilmekte olan belli tutarın altındaki alacakların tahsilinden vazgeçilmesine yönelik hükümlere yer verilmiştir. Anılan fıkraya göre; - Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerince 6183 sayılı Kanun kapsamında olan, - Vadesi 31.12.2020 tarihinden (bu tarih dâhil) önce olan, - Her bir alacak türü ve dönemi ayrı ayrı dikkate alınarak aslı 250,00 TL’yi aşmayan (tutarına bakılmaksızın bu asıllara bağlı Fer’iler dâhil), - Aslı ödenmiş Fer’i alacaklardan tutarı 500,00 TL’yi aşmayan, - Kanunun yayımı tarihi itibarıyla ödenmemiş olan, alacaklar ilgili idarelerce başvuru aranılmaksızın re ’sen terkin edilecektir.

Ancak, bu idarelerin 6183 sayılı Kanun kapsamında olmayan dolayısıyla genel hükümlere göre takip edilen alacakları için bu fıkra çerçevesinde terkin işleminin yapılamayacaktır.

Örnek verecek olursak,  Mükellefin, (A) Belediyesine 2019 vergilendirme dönemine ilişkin vadesi 31.12.2020 tarihinden önce olan ve 12.3.2023 tarihi itibarıyla ödenmemiş bulunan, - Meskeni için 179,00 TL, işyeri için 276,00 TL olmak üzere toplam 455,00 TL bina vergisi, - Arsası için 120,00 TL, arazisi için 90,00 TL olmak üzere toplam 210,00 TL arazi vergisi, aslı borcu bulunmaktadır. Fıkra hükmüne göre, mükellefin arazi vergisinden olan asıl borç toplam tutarı 250,00 TL’nin altında kaldığından, arazi vergisi borcu ile tutarına bakılmaksızın bu borç aslına bağlı Fer’i alacakları terkin edilecek; bina vergisinden olan asıl borç toplam tutarı 250,00 TL’yi aştığından bina vergisi ile Fer’i alacaklar terkin edilmeyecektir.

BAŞVURULAR NE ZAMAN BAŞLIYOR

Belediyelere yukarda bahsedilen borçları bulunan vatandaşlar, yasa hükümlerinden yararlanarak borçlarını ödemek istemeleri halinde 31.05.2023 tarihi sonuna kadar ilgili belediyelere ve ilgili belediyelerin Su ve Kanalizasyon idarelerine bağlı tahsil dairelerine yazılı olarak başvurarak borçlarını yapılandırmaları gerekiyor.  Peşin veya taksitle yapılandırılan borçların ilk ödemelerini ise 30 Haziran 2023 ayı sonuna kadar gerçekleşmesi gerekiyor.

ALACAK TUTARININ TESPİTİ 

7440 sayılı Kanunun 2 nci maddesinde, madde kapsamında yapılandırılarak ödenecek tutarın tespitinde uygulanacak esaslar belirlenmiş ve alacak asılları üzerinden hesaplanan faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi Fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları kullanılarak hesaplanacak Yİ-ÜFE tutarının alacak asılları ile birlikte ödenmesi kuralı getirilmiştir.

 Ödeme ve Katsayı Uygulaması

 Kanun hükümlerine göre yapılandırılan alacak tutarının peşin veya taksitle ödenmesi imkânı getirilmiş ve taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi hâlinde katsayı uygulanacağı düzenlenmiştir. Hesaplanan tutarların tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde peşin olarak ödenmesi hâlinde katsayı uygulanmayacak ve Fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarların % 90’ının tahsilinden vazgeçilecektir. Yapılandırma sonucu ödenecek alacağın sadece Fer’i alacaktan ibaret olması hâlinde Fer’i alacak yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak bu tutardan  %50 indirim yapılacaktır.  Hesaplanan tutarların taksitle ödenmesi hâlinde, başvuru sırasında on iki, on sekiz, yirmi dört, otuz altı veya kırk sekiz eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birinin tercih edilmesi gerekmektedir. 

Taksitli Ödeme ve Katsayısı

7440 sayılı Kanun kapsamında yapılan taksitli yapılandırmalarda uygulanacak katsayılar;  On iki eşit taksit için (1,09), On sekiz eşit taksit için (1,135), Yirmi dört eşit taksit için (1,18), 4, Otuz altı eşit taksit için (1,27),  Kırk sekiz eşit taksit için (1,36), katsayısı ile çarpılır ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle aylık dönemler hâlinde ödenecek taksit tutarları hesaplanacaktır.

 

Tüm borçlu okuyucularıma tavsiyem, bu kanun hükümlerine göre borçlarını yapılandırmaları ve ödemeleri,  aksi halde her zaman, böyle fırsatlar olmayabilir. 

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 26 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.7 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 24.2 ° / 11.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ankara

28.04.2024

  • İMSAK 04:10
  • GÜNEŞ 05:45
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:47
  • YATSI 21:15