Hüseyin Boran


VERGİ AFFI

VERGİ AFFI


Sözleşmelilere kadro, Eyt düzenlemesi derken son zamanlarda gelenek haline gelen Meclise vergi affı konusu geldi. Bu vergi affında yok yok. 

2023 yılının en önemli gündem maddelerinden biriside vergi affı konusudur. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vergi affı ile ilgili paketi kabine toplantısında duyurmuştu. Vergi affı paketinde; Vergi, vergi cezaları, gecikme faizi, idari para cezaları, sigorta primleri, KYK borçları başta olmak üzere devlete olan borçları kapsıyor. Bilindiği üzere, vergi yapılandırmasına ilişkin kanun teklifi TBMM’nden geçti. Kanuna göre; Tüm vergiler, vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus para cezaları; köprü, otoyol, kaçak geçiş ücretleri; daha önce hiçbir yapılandırma düzenlemesinde yer almayan   adli para cezaları, idari para cezaları, 4207 sayılı Kanun kapsamındaki idari para cezaları, tüm idari para cezaları, öğrenim kredisi borçlarıyla ilgili yaptığımız kanunu revize eden bir düzenleme. Ecrimisiller gibi devlete olan her türlü borçlar yapılandırma kapsamına girmiş oluyor.

 

Yapılan düzenlemenin 31 Aralık 2022 tarihinden önceki borçları kapsaması bekleniyor. Yani kapsama dâhil devlete olan kesinleşmiş alacaklar ile kesinleşmemiş veya dava safhasında olan alacaklar, inceleme ve tarhiyat işlemleri devam eden alacaklar, pişmanlıkla ve kendiliğinden yapılacak beyanlar üzerine ödenecek alacaklarında kapsama dâhil ediliyor.  Ancak, kesinleşmiş alacaklarda borç asıllarından vazgeçilmeyeceği, gecikme zammı, faiz, ceza gibi adlarla uygulanan feri alacakların yurt içi ÜFE oranında güncelleneceği belirtiliyor. Diğer taraftan 1 Kasım 2016'ya kadar TÜİK tarafından açıklanan yurt içi ÜFE oranlarına göre hareket edileceği, bu tarihten sonra da yurt içi ÜFE'yi aylık 0,75 olarak değerlendirileceği ifade ediliyor. 

Yapılacak düzenleme ile vergi affından yararlanmak isteyen borçlu mükellefler 30 Nisan 2023'e kadar ilgilisine göre kamu dairelerine, belediyelere ve diğer kamu idarelerine başvurarak yapılandırma tutarlarını peşin veya taksitle ödeyebilecekler. Buna göre İlk taksit ödemeleri mayıs ayı itibariyle başlamış olacak. Önceki yapılandırma da 3 yıl olan yapılandırma taksiti, bu yapılandırma ile 4 yıla çıkarılmaktadır. Ayrıca bu iki ayda bir yapılan taksit ödemesi, her ay ödeyebilme imkânı getiriliyor. 

Peşin ödemelerde yurt içi ÜFE tutarında yüzde 90 oranında indirim yapılıyor. İdari para cezalarının peşin ödenmesi halinde ise % 25 indirim yapılıyor. Yapılandırılan borçların taksitli ödenmesi halinde ilk taksit süresi içinde ödenmesi şartı var. Yani yapılandırmadan faydalanmak isteyenler, öncelikle mayıs ve haziran taksitlerini aksatmadan ödemeleri gerekiyor.

Vergi affı düzenlemesinde, vergi, ceza, faiz gibi 2 bin lirayı aşmayan borçlarında silinmeside gündemde. SGK ve belediyeye olan borçlar İLE TOKİ tarafından ihale edilen işlerde damga vergisi istisnası da gündemde olan konular arasında.

Ayrıca, her bir taşıt için ödenecek olan MTV, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az yüzde 10'unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince fenni muayeneye izin verilecek.

Tütün mamulleri, makaron, yaprak sigara kâğıdı ve alkollü içkilerin üreticileri ve ithalatçılarının, ürünlerinde kullanmaları gereken özel etiket ve işaretleri kullanabilmeleri için yapılandırılan ve vadesi 1 Mart 2016'dan sonra  gelen Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda yer alan ürünlere ilişkin özel tüketim vergisi ve vadesi 1 Ekim 2020'den sonra gelen katma değer vergisi ile bu vergilere ait beyannameden doğan damga vergisinin tamamının ödenmesi şartı getiriliyor.

Belediyelerin su, atık su ve katı atık ücretleri ile sunduğu bazı hizmetlerden kaynaklanan ücret alacakları ile aldığı bazı paylar ile büyükşehir belediyelerinin katı atık ücretleri ile su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli ile harcamalara katılma payı alacakları ve YİKOB'ların alacakları yapılandırılacak.

Bu düzenleme hükümlerinden yararlanacak mükellefler, Vergi Usul Kanunu'ndaki uzlaşma, tarhiyat öncesi uzlaşma, vergi cezalarında indirim, Gümrük Kanunu'nun uzlaşma, Kabahatler Kanunu'nun peşin ödeme indirimi ile Devlet İhale Kanunu'ndaki indirim hükümlerinden yararlanamayacak.

Vergi affının ne zaman yürürlüğe gireceği ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.Yeni Vergi affının, vatandaşlarımıza, Ülkemize hayırlara vesile olmasını diler,  Borcunu düzenli olarak ödeyen mükellefler içinde bir indirim düzenlemesi yapılmasının adilane olacağını düşünüyorum.

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 26 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ankara

27.04.2024

  • İMSAK 04:12
  • GÜNEŞ 05:47
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:46
  • YATSI 21:14