Hüseyin Boran

Tarih: 10.07.2025 09:40

BELEDİYELERDE DENETİM YOLLARI

Facebook Twitter Linked-in

Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında olduğu gibi belediyelerde denetime tabidir. Bu denetimler belediyelerde kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılıp kullanılmadığını, hukuka uygunluk çerçevesinde değerlendirmek suretiyle yapılır. Denetimler iç denetim ve dış denetim olmak üzere iki şekilde yapılır. 

Bu yazımızda denetimlerin nasıl yapıldığını detaylı bir şekilde açıklamaya çalışalım.

 

  1. İÇ DENETİM

 

İç denetim belediye içinde, faaliyetlerin mevzuata uygun, düzenli ve verimli bir şekilde yürütülüp yürütülmediğini kontrol eden sistemdir. 5018 sayılı kanunla belediyelerde iç denetim birim başkanlıkları oluşturulmuştur. Bu birimlerin kurulmadığı belediyelerde ise bu görevi teftiş kurulları yürütmektedir. Bu birimler doğrudan belediye başkanına bağlı olarak görev yapar. İç denetim birimlerinin denetim alanları ise şu şekilde sıralanabilir. 

 

Yukarda sıralanan konuların denetimi ise;

 

  1. DIŞ DENETİM

 

Belediyelerde en önemli denetim ise 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre Sayıştay Başkanlığı denetçileri tarafından yapılan denetimlerdir. 

 

  1. Sayıştay denetimi ne zaman yapılır?

 

Sayıştay denetimine ait konular ise;

Sayıştay denetçileri tarafından denetim sonucunda düzenlenen raporlar TBMM’ye sunulur ve kamuoyu ile paylaşılır.

 

  1. Bakanlık Denetimi (İçişleri Bakanlığı)

Belediyelerde bir diğer denetim ise 5393 sayılı Belediye Kanunu hükümlerine göre İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri ile kontrolörler tarafından yapılan denetimlerdir. Bu denetimlerin belli bir süreci yoktur. Aşağıda açıklanan zamanlarda bu denetimler bakanlığın takdiri ile her zaman yapılabilir. 

     Denetimler; 

 

Bu denetimler ise;

Konuları ele alınarak denetim yapılır. Sonucunda ise denetim raporu düzenlenir. Suç unsuruna göre işlemler gerçekleştirilir. 

 

  1. MECLİS DENETİMİ

 

Belediyelerde diğer bir denetim mekanizması ise yine 5393 sayılı Belediye Kanunu hükümlerine göre Belediye Meclisi Denetim Komisyonu tarafından yapılır. 

  1. Meclis komisyonu;

Hazırlanan rapor belediye meclisine sunulur. Suç unsurlarına göre işlemler gerçekleştirilir. 

  1. Encümen Denetimi

 

  1. YARGISAL DENETİM MEKANİZMASI

 

      a. İdari Yargı (Danıştay, İdare Mahkemeleri)

      b. Ceza Yargısı

 

Belediye karar organlarında görev alanlar belediye faaliyetlerin mevzuata uygun, düzenli ve verimli bir şekilde yürütülmesinden sorumludurlar. 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —